Zzp’ers worden zwartgemaakt

13 juni 2017
geschreven door freek.

Gisteren deelde ik met jullie het bericht dat een groot deel van de zzp’ers geen inkomstenbelasting betaalt. Dit bleek uit een onderzoek van het CBS, die voor het eerst de belastingaangiften van zzp’ers onder de loep nam. Volgens Maarten Post, voorzitter van stichting ZZP Nederland, worden wij zzp’ers zwartgemaakt met dit soort berichtgevingen.

Terugblik naar het onderzoek

Uit onderzoek van het CBS bleek dat er in 2014 849.000 zzp’ers waren waarbij het ondernemerschap gold als belangrijkste of enige inkomstenbron. 314.000 van hen hoeven geen inkomstenbelasting te betalen. Ze zijn wel belastingplichtig, maar hebben zoveel aftrekposten dat ze uiteindelijk geen belasting hoeven te betalen. Door deze privilege worden de eerste 24.000 euro niet belast. Dit is bijna vier keer zo veel als bij reguliere werknemers.

Misleidende berichtgeving

Maarten Post is niet blij met deze berichtgeving. ‘Die cijfers zijn van mensen die niet zoveel verdienen en dan inderdaad weinig tot geen belasting betalen. Dat geldt voor zowel werknemers als zzp’ers. Dat de zzp’ers er nu uit worden gehaald zegt wel wat. Men vindt dat er te veel zzp’ers zijn in Nederland. Men probeert op deze manier zzp’ers zwart te maken’.

AOW

Critici zijn van mening dat zzp’ers de solidariteit in het sociale stelsel bedreigen. Ze hebben wel recht op AOW, maar betalen daar minder aan mee dan andere werkenden. ‘Dat zijn geen werknemersverzekeringen, maar volksverzekeringen. Ik daag de Belastingdienst uit om voor AOW een aparte rekening te presenteren en dan is er verder niets aan de hand. Als je kijkt hoe het allemaal veranderd is, de arbeidsmarkt, en je jarenlang weigert om je stelsel aan te passen, dan kom je er niet. Er hadden al jarenlang geleden aanpassingen moeten komen voor het feit dat een deel van de mensen geen werknemer meer is. Maar dat heeft men niet gedaan’, aldus Post. Zwartmakerij dus.

Voor het nieuwsbericht is gebruik gemaakt van de bron: BNR, 12 juni 2017.

Bij freek. hoef je je geen zorgen te maken over je oude dag. Je kan namelijk pensioen opbouwen als jij dat wilt. Bekijk de dienst van freek. en freelance met gemak.