Zzp’ers krijgen extra btw-nummer

20 december 2018
geschreven door freek.

Zo’n 1,3 miljoen eenmanszaken krijgen komend jaar een extra btw-nummer – zonder bsn – voor hun facturen en website. Dit liet staatssecretaris Menno Snel van Financiën woensdag aan de Tweede Kamer weten.

Het lukt de Belastingdienst niet om op korte termijn het burgerservicenummer (bsn) uit het btw-nummer te halen. Dus komt er een tussenoplossing: zo’n 1,3 miljoen eenmanszaken krijgen komend jaar een extra btw-nummer – zonder bsn – voor hun facturen en website.

Intern blijft de Belastingdienst het huidige btw-nummer, met daarin het BSN verwerkt, gebruiken, onder meer voor de heffing van de omzetbelasting. Volgens de Belastingdienst is dit in lijn met de privacywet. De Autoriteit Persoonsgegevens kon niet specifiek op dit punt ingaan, maar zegt alle maatregelen in de gaten te houden. Mocht het de Belastingdienst niet lukken om het BSN uit het btw-nummer te halen, dan mag het btw-nummer vanaf 2020 helemaal niet meer gebruikt worden. Dit betekent dat ondernemers hun administratie per 1 januari 2020 moeten aanpassen.

Geen btw-nummer met freek.

Administratief gedoe liever vermijden? Als je via freek. gaat freelancen, heb je geen kvk-inschrijving en btw-nummer nodig. Je komt namelijk op de loonlijst van freek. te staan. Hij is hierdoor jouw juridisch werkgever. freek. neemt daarom jouw administratie over. Het enige wat jij moet doen zijn je gewerkte uren aan freek. doorgeven en freek. regelt de rest. Van de facturen tot de uitbetaling van je salaris. Genieten van de vrijheid van een freelancer en de sociale zekerheid van een werknemer. Met freek. ben je namelijk gewoon verzekerd voor WW, ZW en WIA. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met freek. via dit formulier of bel naar 020 -2400 209.