Zzp’er vaker positief over financiële situatie

11 juli 2017
geschreven door freek.

Zelfstandig ondernemers zonder personeel (zzp’ers) zijn vaker positief over hun financiële situatie dan twee jaar geleden. Dit blijkt uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2017 (ZEA) van TNO en het CBS, waaraan meer dan 6.000 zelfstandig ondernemers deelnamen. Het merendeel van hen is niet tot nauwelijks afhankelijk van hun grootste klant. 8% geeft aan volledig afhankelijk te zijn van een opdrachtgever.

Meer zzp’ers positief over financiële situatie

43% van de zzp’ers gaf aan het begin van 2015 aan dat de financiële situatie van de onderneming goed tot zeer goed was. Begin 2017 was dit positief gestegen naar 47%. Ook zijn zzp’ers in 2017 vaker tevreden met hun inkomen en werkzekerheid. Vooral in de bouw zijn zelfstandig ondernemers zonder personeel vaker positief over de financiële situatie van hun onderneming, hun inkomen en werkzekerheid. Het percentage zzp’ers dat de financiële situatie als matig tot slecht beschouwd, is licht gedaald van 27% tot 24%. Wel geven zzp’ers aan dat sparen voor het pensioen en het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering te kostbaar is.

freek., nieuws, zelfstandig ondernemers zonder personeel die financiele situatie als (zeer) goed beoordelen, zzp'ers

8% volledig financieel afhankelijk van een klant

Bijna twee derde van de zzp’ers zegt in beperkte mate financieel afhankelijk te zijn van een klant. Dit betekent tot 40% van de omzet. 12% is in belangrijke mate afhankelijk van een klant (60 tot 90% van de omzet) en ruim 8% van de zzp’ers is volledig afhankelijk (90 tot 100%). Dit geldt voor bijna 30% van de zzp’ers in de landbouw. In de bouw verkeert 3% in een dergelijke positie.

Hoe werven zzp’ers klanten?

Een kwart gebruikt hier social media voor, zoals Facebook en LinkedIn. Dit zijn voornamelijk vrouwen jonger dan 45 jaar, werkzaam in de recreatie. Meer dan 70% werft nieuwe klanten via direct verkeer. Binnen het directe verkeer zijn zowel eerdere klanten als andere zelfstandigen van belang. De eigen website is ook een belangrijk middel om nieuwe klanten te werven.

freek., nieuws, manier van klantenwerving 2017

Voor het nieuwsbericht is gebruik gemaakt van de bron: CBS, 11 juli 2017.