Zzp’er betaalt geen inkomstenbelasting

12 juni 2017
geschreven door freek.

Een groot deel van de Nederlandse zzp’ers hoeven geen inkomstenbelasting te betalen. Dit blijkt uit een analyse van het CBS, waarbij zij gekeken hebben naar de belastingaangiften van zzp’ers over 2014. Het is voor het eerst dat het CBS becijfert hoe groot het aandeel zzp’ers is dat niet bijdraagt aan de loon- en inkomstenbelasting, de oudedagvoorziening AOW, het nabestaandenpensioen (ANW) en de langdurige zorg voor gehandicapten of bejaarden (WLZ).

De resultaten

In 2014 waren er in Nederland 849.000 zzp’ers voor wie het ondernemerschap gold als belangrijkste of enige inkomstenbron. Daarvan hoefden 314.000 geen inkomstenbelasting te betalen. Door deze privilege worden de eerste 24.000 euro niet belast. Dit is bijna 4 keer zo veel als bij reguliere werknemers. De aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling, worden als reden gezien. Er is bij de 314.000 zzp’ers niet gekeken naar of zij eventueel een partner hadden die wel inkomstenbelasting betaalde.

Van de 314.000 zzp’ers die geen inkomstenbelasting hoeven te betalen, hadden 209.000 zzp’ers alleen een zzp inkomen. De overige 105.000 hadden daarnaast nog een klein inkomen, waar ze ook geen belasting over betaalde.

Bedreigen zzp’ers de solidariteit in het sociale stelsel?

De Europese Comissie waarschuwt voor de grote groei van het aantal zzp’ers in Nederland. Critici zijn van mening dat zzp’ers de solidariteit in het sociale stelsel bedreigen. Als reden wordt gebruikt dat zzp’ers wel recht op AOW hebben, maar daar minder aan meebetalen dan andere werkenden.

Volgens Koen Caminada, Leidse hoogleraar sociale en fiscale regelgeving, worden de belastingvoordelen voor zzp’ers deels gecompenseerd door het feit dat zij zichzelf moeten verzekeren tegen bijvoorbeeld ziekte en werkloosheid. En zelf ook hun pensioen moeten regelen. Door hoge premies van de verzekeringen besluiten zzp’ers zich niet te verzekeren.

Voor het nieuwsbericht is gebruik gemaakt van de bron: NU, 12 juni 2017.

Als zzp’er hoef je je bij freek. geen zorgen te maken over je pensioen. Deze kan je namelijk opbouwen als jij dat wil. Daarnaast ben je verzekerd voor WW en WAO, is een KvK-nummer niet nodig en val je niet onder de Wet DBA. Benieuwd? Check wat de dienst van freek. voor jou kan doen.