#tipsvanfreek: laat werkstress thuis – voorbereid op vakantie

13 juni 2018
geschreven door freek.

It’s summertime! Heb jij al een vakantie geboekt? Nog niet? Dan moet je dat zeker gaan doen. Je denkt nu vast dat je geen tijd hebt om vakantie te nemen. Je kunt het je juist niet veroorloven om door te werken. De kosten van overbelasting (ziekte, minder kwaliteit leveren, verlies van klanten) zijn namelijk veel hoger dan een weekje ontspanning. Met deze tips kun je (uit)gerust op vakantie.

Keep calm and book that ticket

Veel zelfstandigen laten vakanties achterwege en blijven continu doorwerken. Je wilt natuurlijk investeren in jezelf, maar ook je lichaam heeft af en toe rust nodig. Neem je die rust niet, dan kun je ziek worden of minder kwaliteit leveren. Het verliezen van klanten is dan veel duurder.

Geef jezelf daarom de ontspanning die je verdient! Wanneer je dan toch die ticket hebt geboekt, is het wel spannend om je onderneming voor je (lange) welverdiende vakantie los te laten. Jij bent onmisbaar. Zorg daarom dat je voorbereid op vakantie gaat.

Tip 1: Regel op tijd vervanging

Stel jezelf de vraag of het nodig is om vervanging te regelen. Wanneer het nodig is kun je jouw werkzaamheden goed overdragen, zodat jij geruster op vakantie kunt. Jouw vervanging kan namelijk jouw mail bijhouden om verzoeken af te handelen. Maak daarnaast wel afspraken over spoedgevallen. Op vakantie wil je in principe niet gestoord worden, maar nood breekt wet. Geef daarom een telefoonnummer door waarop je te bereiken bent.

Tip 2: Kondig je vakantie aan

Geen opdrachtgever zal er raar van opkijken wanneer jij jouw vakantie aankondigt. Stel vaste opdrachtgevers en klanten tijdig op de hoogte om verwarring te voorkomen.

Tip 3: Maak een goede planning

De laatste week of weken voor je vakantie zijn vaak erg hectisch. De laatste loodjes wegen het zwaarst. Je wilt nog facturen versturen, opdrachten afronden en dan ook nog de vakantiestress van thuis. Plan je laatste dagen daarom goed in en blijf realistisch. Die ene lastige opdracht? Til deze over de vakantie heen. Met een frisse uitgeruste blik gaat die klus ook veel beter. En probeer de 2 minuten regel:  iedere taak die binnen twee minuten uitgevoerd kan worden, direct uitvoeren.

Tip 4: Smokkel een dag

Ga je langer met vakantie? Zeg tegen opdrachtgevers dat je al een dag eerder weg bent. Dit kun je ook doen met de eerste werkdag na de vakantie, zodat je niet meteen de hele dag gemaild en gebeld wordt. Zo kun je eerst de dingen oppakken die prio hebben en je mail wegwerken.

Tip 5: Zorg voor een financiële buffer

Zorg als freelancer ten eerste altijd voor een financiële buffer. Niet alleen voor op vakantie, maar ook voor de periode na de vakantie, zodat je het gat in jouw inkomsten goed kunt opvangen. Plan daarom in dat je facturen voor je vakantie nog verstuurd zijn. De verwerkingstijd voor opdrachtgevers verschilt van een aantal weken tot enkele maanden. Zo krijg je een gedeelte als je terugkomt van vakantie.

Tip 6: Pas op voor inbraak

Wanneer je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel is je vestigingsadres openbaar. Bedenk daarom goed wat je in je out of office of op social media vermeldt. Inbrekers kunnen hiervan gebruikmaken. Of je kiest voor de dienstverlening van freek., want dan kun je freelancen zonder KvK-inschrijving. Dan heb je er helemaal geen last van.

Nu je je goed heb voorbereid op jouw vakantie, moet je die geruststellende gedachte vasthouden. Ook op vakantie. Hoe je dat doet, lees je hier.

Voor dit artikel is de volgende bron gebruikt: Ikgastarten, 4 juni 2018