Schaarste op arbeidsmarkt: Slechts 1 op 10 zelfstandigen verhoogt tarieven

3 augustus 2018
geschreven door freek.

Heb jij je uurtarief kunnen verhogen afgelopen jaar? Slechts 1 op de 10 zelfstandigen zijn vooruitgegaan op het uurtarief. Bijna een even grote groep is zelfs gedaald met het uurtarief. Dit blijkt uit een rondvraag van Intelligence Group onder 226 zelfstandigen in het 2e kwartaal van dit jaar.

Onderzoekers noemen dit ‘bijzonder’. Dit door de krapte en schaarste op de huidige arbeidsmarkt. Vreemd is het niet. Het onderzoek sluit aan bij eerdere publicaties. Deze publicaties lieten namelijk al eerder zien dat de krapte niet zorgt voor stijgende tarieven onder zelfstandigen.

Verhoging uurtarief bij nieuwe opdrachtgevers het hoogst

Zelfstandigen die bij nieuwe opdrachtgevers aan de slag gaan, weten hun tarief nog weleens te verhogen. Echter is dit slechts bij 14% van de ondervraagden het geval. Zelfstandigen die hun diensten bij huidige en of bekende opdrachtgevers verlenen verhogen hun tarieven echter nóg minder vaak (11%). De tarieven stijgen – weinig verrassend – het minst onder de groep zelfstandigen die geen nieuwe opdrachten had het afgelopen jaar (6%).

Uurtarieven worden gekoppeld aan cao-schalen

Volgens de onderzoekers tonen de cijfers ook aan dat ‘er geen sprake is van marktwerking als het om de uurtarieven van zelfstandigen gaat’. Hooguit is er sprake van dat werk-/opdrachtgevers de uurtarieven van zelfstandigen koppelen aan de intern gehanteerde cao-schalen. Dit kan bijvoorbeeld verklaren dat in de praktijk de tarieven van zelfstandigen eerder cao’s lijken te volgen dan te reageren op krapte en schaarste in de markt.

Voor dit artikel heeft freek. gebruikgemaakt van de volgende bron: ZiPconomy, 3 augustus 2018.