Zelfstandigen vaker niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en pensioen

25 mei 2018
geschreven door freek.

Heb jij je verzekerd voor arbeidsongeschiktheid? En zet jij geld opzij voor je pensioen? Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat steeds minder zelfstandigen dit doen. Slechts 19% van de 895.000 zelfstandige ondernemers was in 2016 verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

Jongeren en ouderen minst vaak verzekerd

Van de 895.000 zelfstandigen hadden in 2016 slechts 170.000 een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Ook bij de pensioenvoorziening betalen steeds minder zelfstandigen lijfrentepremies. In 2016 was dat 10%.

De leeftijd en de sector waarin zelfstandigen werken spelen ook een rol. Jongere en oudere zelfstandigen zijn het minst vaak verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. In fysieke beroepen, zoals de bouw en de landbouw, wordt het vaakst verzekerd. Ook zelfstandigen met hogere inkomens verzekeren zich vaker.

Verzekering te duur

In de vijf jaar ervoor is het aantal verzekerden steeds verder gedaald. Naar de reden voor het minder verzekeren is het een beetje gissen, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. “Vaak wordt gezegd dat men de arbeidsongeschiktheidsverzekering te duur vindt, of dat jongeren niet met hun pensioen bezig zijn.”

De daling vindt ook plaats in de jaren dat het economisch slecht ging en er voor zelfstandigen lang niet altijd werk was, zegt NOS-economieredacteur André Meinema. “Met weinig werk en dus weinig verdiensten is een aov-verzekering of de lijfrentepremie wellicht een van de eerste zaken waarop bezuinigd wordt. In 2015 en 2016 begint de economie aan te trekken en zie je dat het aantal verzekerden niet of nauwelijks meer daalt.”

Voor dit artikel heeft freek. gebruikgemaakt van de volgende bron: NOS, CBS, 25 mei 2018.