Zelfstandigen meest tevreden over werk

24 oktober 2017
geschreven door freek.

Ben jij ook zo tevreden over je werk? Ik ook en met ons nog eens meer dan 80% van de zelfstandigen. Van alle werkenden die tevreden zijn met het werk is het aantal het grootst onder zelfstandig ondernemers. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS en TNO.

In 2016 was maar liefst 81% van de zelfstandigen tevreden met het werk dat ze deden. Zelfstandigen bepalen zelf hun werktijden, genieten van meer afwisseling en voelen zich vaker fit en energiek. Daarna volgen vaste werknemers (78%) en flexibele werknemers (74%), waarbij het aandeel het kleinst is onder uitzendkrachten. Van de uitzendkrachten was 66% tevreden. Een van de voornaamste redenen van de ontevredenheid is het vinden van een vaste baan.

Afwisseling en motivatie

In de enquêtes van CBS en TNO zeggen zelfstandigen te genieten van de afwisseling van hun werk. Daarnaast lijkt de zelfstandig ondernemer meer intrinsieke motivatie voor hun werk te hebben dan werknemers. TNO-onderzoeker Wouter van der Torre: “Ze zeggen zich vaker fit en energiek te voelen tijdens hun werk. En ze hebben minder vaak burn-outklachten. Dat soort klachten hebben er vaak mee te maken dat je er tegenop ziet om aan het werk te gaan.”

In een TNO-onderzoek uit 2016 zei 7% van de zelfstandigen serieuze burn-outklachten te hebben. Bij werknemers was dat percentage zelfs twee keer zo hoog.

Meer zelfstandigen

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 1,4 miljoen mensen in 2016 jaar werkten als zelfstandige, driekwart daarvan had geen personeel in dienst. Dat zijn er een stuk meer dan een paar jaar geleden. Van der Torre legt uit. “Dit komt niet omdat steeds meer mensen geen andere uitweg meer zien. In 2015 en 2017 zie je dat ongeveer 10% van de zelfstandigen uit negatieve beweegredenen zelfstandig is geworden. Dat gedeelte blijft gelijk.” Maar ook zij zijn niet altijd ontevreden. “Dat betekent echt niet dat je nooit meer gelukkig kunt worden in je werk”, zegt Van der Torre. Twee derde van de zelfstandigen is inmiddels blij met het werk.

Voor het nieuwsbericht is gebruik gemaakt van de bron: CBS, RTLnieuws, 24 oktober 2017.