Wat is een freelancer?

een freelancer bij freek. is een zorgeloze freelancer

Freelancers zijn ondernemer in een bepaald vakgebied. Zij hebben doorgaans geen personeel in dienst en bieden hun kennis en ervaring in vorm van diensten aan. De begrippen freelancer, zzp’er, zelfstanding ondernemer en eenmanszaak worden vaak door elkaar gebruikt. Ze betekenen immers allemaal hetzelfde: Kleine ondernemers. Toch is er een verschil. Wat is een freelancer precies?

Freelancers, zzp’ers en eenmanszaken

Een freelancer is vrijwel altijd een zzp’er. Freelancers werken immers vaak alleen, dus zonder personeel. Echter zijn zzp’ers niet altijd freelancers. Dat komt doordat het begrip zzp meer soorten ondernemers dekt dan de term freelancer. Tot zzp’ers behoren bijvoorbeeld leden van beroepsgroepen die zeker niet geassocieerd worden met een freelance-praktijk. Bovendien werken zzp’ers ook in sectoren waar freelancers niet in opereren, zoals de bouw-, transport- en zorgsector. De meeste freelancers hebben een eenmanszaak (geen bedrijf), alleen niet elke eenmanszaak betreft een freelancer. Er zijn namelijk eenmanszaken van ondernemers die geen freelancer zijn, omdat hij of zij personeel in dienst heeft.

Wat is freelancen?

Als jij gaat freelancen, verbind je je aan een opdrachtgever om een prestatie te leveren. Je hebt geen vast of langdurig dienstverband, geen regelmatige doorbetaling en je hebt de verplichting om de opdracht goed uit te voeren. De werkwijze bepaalt een freelancer zelf. Ook bepaalt de freelancer wie het werk verricht (hij of zij hoeft het niet zelf te doen, maar dit gebeurt wel het vaakst) en waar het werk wordt verricht. Freelance opdrachten kunnen groot of klein zijn en kort of lang duren.

Voordelen freelancen

De voordelen van freelancen:

 • Je doet wat je leuk vindt;
 • Je hebt de vrijheid om je eigen tijd in te delen;
 • Diversiteit in je werkzaamheden;
 • Je kiest je eigen klanten;
 • Je bepaalt je eigen verzekeringen;
 • Je kan werken waar jij wilt;
 • Geen gezeur van een baas.

Nadelen freelancen

De nadelen van freelancen:

 • Onzeker inkomen;
 • Je krijgt lastiger een hypothecaire lening;
 • Je hebt geen secundaire arbeidsvoorwaarden, als een laptop, auto en trainingen;
 • Pensioen en verzekeringen moet je zelf regelen;
 • Je moet zelf je administratie doen: facturen opmaken en versturen, je eigen salaris uitrekenen, belastingaangifte doen e.d.

Kies voor gemak, kies freek.

Met de dienstverlening van freek. heb jij geen tijdrovende administratie meer. freek. neemt namelijk graag jouw administratie over. Dat betekent geen facturen opmaken en versturen, niet je eigen salaris uitrekenen en geen last van lastige modelovereenkomsten. freek. stuurt jouw opdrachtgever een factuur en betaalt jouw salaris. Je kan er zelfs voor kiezen om je salaris al te ontvangen, nog voordat de opdrachtgever heeft betaald. En als je een periode geen opdrachten hebt kunnen vinden, is dat voor freek. Geen probleem. Je hebt de vrijheid van een freelancer, maar de sociale zekerheid van een werknemer. En zo heeft freek. nog veel meer voordelen.

Zoals je ziet blijven er met freek. niet zo veel nadelen van freelancen meer over. Dus waar wacht je nog op? Start als freelancer! Samen met freek. kan jij je richten op wat je écht leuk vindt: Het vinden en uitvoeren van opdrachten. Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? neem dan gerust contact met freek. op.