Vrouwelijke zelfstandige recht op zwangerschapsuitkering

16 mei 2018
geschreven door freek.

Ben jij die vrouwelijke zelfstandige die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 is bevallen en een uitkering is misgelopen? Vanaf dinsdag 15 mei kun je aanspraak maken op een compensatieregeling.

Vrouwelijke zelfstandigen voelden zich benadeeld

Vrouwelijke zelfstandigen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen, kunnen vanaf 15 mei aanspraak maken op een compensatieregeling. Hiermee kunnen zij alsnog een vergoeding krijgen voor een zwangerschaps- en bevallingsuitkering die zij eerder zijn misgelopen.

Een aantal vrouwelijke zelfstandigen dat in de tussenliggende jaren van een kind beviel, voelde zich benadeeld en stapte naar de rechter. Daarom besloot vorig jaar de toenmalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de vrouwen te compenseren voor de inkomsten die zij mis waren gelopen.

Zwangerschapsuitkering

Tot en met 30 september kunnen vrouwelijke zelfstandigen compensatie aanvragen bij het UWV. Ongeveer 20.000 vrouwen hebben recht op de compensatie van 5.600 euro bruto. Dat bedrag is de gemiddelde uitkering die een zelfstandige vorig jaar voor haar zwangerschap ontving. In mei 2005 kwam de publieke zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen te vervallen door een wetswijziging. In juni 2008 werd deze weer ingevoerd.

De compensatie wordt uitbetaald tussen 1 januari en 1 april volgend jaar. Vrouwen die in aanmerking komen, kunnen de vergoeding aanvragen via de site van het UWV.

Voor dit artikel heeft freek. gebruikgemaakt van de volgende bron: NU, 15 mei 2018.