Vrouwelijke freelancer verdient minder: uurtarief 10% lager

31 mei 2018
geschreven door freek.

Uit onderzoek van Intelligence Group blijkt dat vrouwelijke freelancers gemiddeld bijna 10% minder verdienen dan mannelijke collega’s. De gender gap bij freelancen blijkt dus nog groter te zijn dan bij werknemers in vaste dienst. In sommige sectoren is het verschil in uurtarief zelfs meer dan €25,-.

Gap tussen mannelijke en vrouwelijke freelancer

Dat er een loonverschil tussen man en vrouw is in Nederland is bekend. Onderzoeksbureau Intelligence Group splitste inkomensdata van freelancers uit naar geslacht en vond een verschil van gemiddeld 9,5% in het nadeel van vrouwen.

Intelligence Group onderzocht de tarieven van 2.028 freelancers in diverse sectoren. De verschillen tussen sectoren is groot. Mannen in de communicatie, PR en journalistiek krijgen gemiddeld €10,- meer dan vrouwelijke collega’s. In de verpleging, zorg en welzijn verdienen vrouwen €20,- minder en in de (para)medische dienstverlening is het verschil zelfs €28,58 per uur.

Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. In de ICT verdienen vrouwen wel meer in vergelijking met mannen. Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group denkt dat dit verschil is te verklaren uit het feit dat vrouwen in deze sector veel schaarser zijn en die schaarste beter wordt beloond.

Loonkloof in VS: maar liefst 28%

Nu is de gender gap in Nederland al redelijk groot, maar het kan nog erger. In de VS is de loonkloof onder freelancers bijna 3 keer zo groot. Uit onderzoek van zakenplatform Forbes blijkt dat mannen die freelancen maar liefst 28% meer verdienen dan vrouwen. Dit onderzoek werd gehouden onder 40.000 zelfstandigen.

De Amerikanen verklaren de gender gap tussen mannen en vrouwen uit het verschil in leeftijd tussen de zelfstandig werkende seksen. Vrouwen hebben vaker jongere bedrijven, waardoor ze minder hoge tarieven kunnen vragen. In het onderzoek werd ook gevraagd hoe freelancers de loonkloof konden verklaren. 20% gaf aan dat ze lager gaan zitten dan mannen omdat ze bang zijn klanten te verliezen.

Voor dit artikel heeft freek. gebruikgemaakt van de volgende bron: ZiPconomy, 30 mei 2018.