#tipsvanfreek: 8 tips voor een goede openingszin

1 februari 2018
geschreven door freek.

Liefdesadvies van freek.? Een goede openingszin maakt of breekt je verhaal. Flirt met je lezer of toehoorder en trek hem in het verhaal.

In de reeks #tipsvanfreek geeft freek. tips over hoe jij je kunt verbeteren als freelancer. In deze editie behandelt hij hoe belangrijk een eerste zin is en geeft hij je 8 tips.

Tip 1: roep vragen op

Waarom vallen meisjes op mysterieuze jongens en jongens op hard-to-get meisjes? Waarom lees je na de vorige zin door? Omdat je het ‘geheim’ wilt weten. Een eerste zin van een tekst of van een gesprek moet een bepaalde vraag oproepen. Op die manier zorg je er voor dat je lezer of toehoorder naar jouw verhaal wordt getrokken.

Tip 2: liever kort, niet lang

Maak korte zinnen. Een te lange zin is een zin waarin eigenlijk helemaal niks gezegd wordt en waarna je eigenlijk niet wilt verder lezen, gewoon omdat je zojuist een aaneenschakeling aan woorden hebt verwerkt die totaal niet logisch zijn voor het verhaal dat je wordt verteld.

Tip 3: beeldvorming

Plaats de naam ‘Dennis Bergkamp’ een aantal keer achter elkaar en benoem de naam ‘Jack van Gelder’. Kwartfinale WK 1998 tegen Argentinië. De rest is voetbalgeschiedenis.

Tip 4: er staat iets op het spel

Zonder goede openingszin leest jouw lezer niet verder. Zonder voorbij die eerste zin te lezen heb je of verlies je de aandacht. Besef daarom welke zin je als jouw openingszin maakt.

Tip 5:  flirt met taal

Een goede schrijver bezit de macht van het woord. Een goede tekenaar dat van beeld. De woordkeuze waarmee je aantrekt is persoonlijk, maar zorg ook dat het aanspreekt bij iedereen.

Tip 6: beloof dingen

In dit artikel geeft freek. je 8 tips over de juiste openingszin.

Tip 7: schets een perspectief

In plaats van de vraag ‘liefdesadvies van freek.’ had er kunnen staan ‘freek. is een freelancer’. Of werken als freelancer. Alle zinnen schetsen een perspectief van de woorden die logischerwijs volgen.

Tip 8: lap alle tips aan je laars

De mooiste eerste zin ooit geschreven is alles behalve kort, noch belooft het iets. Of is het stiekem een eenwording van alle 7 tips?

It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of Light, it was the season of Darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair, we had everything before us, we had nothing before us, we were all going direct to Heaven, we were all going direct the other way – in short, the period was so far like the present period, that some of its noisiest authorities insisted on its being received, for good or for evil, in the superlative degree of comparison only. – Charles Dickens (Tale of Two Cities)

‘Nough said.

Voor dit artikel is de volgende bron gebruikt: Schrijfvis, 12 januari 2018