Tips om tijd te besparen

2 november 2017
geschreven door freek.

Als zzp’er ben jij verantwoordelijk voor de hoogte van je salaris. Hoe kun je tijd besparen zodat je genoeg verdiend en ook nog tijd overhoudt voor de echt leuke dingen, zoals meer werken? Als je arbeidsethos niet zo denderend is (lees: je bent liever lui dan moe), blijf dan gewoon in loondienst werken. Niet zo prettig voor je baas misschien, maar wel zo handig voor de maandelijkse lasten. Ben je wel altijd aan het werk en heb je van je hobby je werk gemaakt dan is het freelance bestaan echt iets voor jou.

Vind je het ook zo jammer dat elke dag maar 24 uur bevat? Het bestaan als freelancer is meer dan alleen het opdrachten vervullen, er komt wat meer bij kijken. Waar heb je het over freek.? Ik heb het over de administratieve rompslomp die veel van je waardevolle tijd opslokt. Dagelijks.

Tijd besparen en leuke dingen doen

Wil je tijd besparen zodat je meer tijd overhoudt voor de leuke dingen? Het antwoord is waarschijnlijk ja, maar je weet op dit moment nog niet hoe. Ik weet inmiddels wel hoe je dat doet. Er zijn meerdere manieren zelfs.

Hoe werk je als freelancer zo productief mogelijk hangt ook af van een paar punten die je productiviteit verlagen:

  • Je levert maatwerk, dat kost meer tijd.
  • Ook vragen opdrachtgevers aandacht, tijd die je wel vrij moet maken.
  • Je wordt gestoord door randzaken zoals telefoon en mail.
  • Je bent lang bezig met administratieve zaken.

Hoe blijf je het freelance bestaan leuk vinden? Belangrijker nog, hoe bespaar je tijd?

  • Stel grenzen aan je zelf en aan de hoeveelheid werk dat je op je bordje neemt.
  • Investeer in de dingen die je echt nodig hebt voor je werkzaamheden. Een freelance copywriter met een deadline van over een uur schrijft zijn tekst niet op een typemachine.
  • Automatiseer en besteedt uit. De abonnementskosten die je maandelijks betaalt zijn waarschijnlijker minder prijzig dan de uurtjes die je er zelf aan besteedt.

Voor het nieuwsbericht is gebruik gemaakt van de bron: ZZP Barometer, 1 november 2017