Tips voor je netwerk skills

20 november 2017
geschreven door freek.

Goed luisteren is een goede skill, een essentiële vaardigheid zelfs. freek. is een echte luistervink en heeft zijn oren te luisteren gelegd bij ondernemerscoach Navien Bansi. Er zijn volgens Navien een aantal zaken die je als freelancer voor elkaar moet hebben wil je een goede netwerker zijn.

Heb zelfvertrouwen

Jij bent het poppetje wat het moet doen, gezond zijn, zelfvertrouwen hebben én uitstralen. Heb je dat niet of kun je dat niet uitstralen? Doe daar dan wat aan. Volgens Bansi kun je dan net zo goed geen moeite doen om überhaupt naar een netwerkbijeenkomst te gaan. freek. is dagelijks bezig met zijn lichamelijke en mentale weerstand. Hij sport, aait zo nu en dan een konijn, en luistert naar zijn favoriete muziek. Kortom, freek. is tevreden met zichzelf. Ben je dat niet? “Als je niet tevreden bent met jezelf, moet je daar eerst aan werken. Duik bijvoorbeeld de sportschool in of ga hardlopen”, aldus Bansi.

Bepaal je doel

Als je met het idee speelt dat die volgende netwerkbijeenkomst een garantie is tot 3 jaar aan opdrachten heeft freek. je één ding te zeggen: “Wakker worden, dromertje!” Probeer eerst eens een normaal gesprek te voeren, of toon interesse in je gesprekspartner voordat je als een hongerige hyena je prooi bang maakt. Een realistisch doel is bijvoorbeeld dat je tijdens de bijeenkomst minimaal drie verschillende mensen spreekt. Bansi: “Houd daarbij in je achterhoofd dat jouw droomklant waarschijnlijk in het netwerk zit van een van de personen die je tegenkomt.”

Stuur het (andere) gesprek

Interesse tonen in je gesprekspartner is het begin van een goed gesprek en hét begin van een connectie. Heb je geen idee waarover je moet praten? “Vraag iemand altijd eerst naar zijn verleden, vervolgens naar wat hij nu doet en dan naar waar hij over 2 of 3 jaar denkt te staan”, geeft Bansi als tip. Ook als je nieuwe gesprekspartner al in gesprek is raadt Bansi aan dat je niet bang moet zijn om in te breken in dat gesprek. Stel dat jij een danseres bent met de ambitie ooit in grote productie te staan, en jouw doel is om met de choreograaf in kwestie een gesprekje te voeren. Dan vind je het vast niet erg om zijn groupies aan te kant te duwen, toch? “Mensen vinden dat eng, maar uiteindelijk is netwerken en met anderen praten wel waarvoor je komt”, aldus Bansi.

Vriendjes worden en blijven

Bansi geeft als laatste tip om ook actief het contact te onderhouden ná het eerste contact, via LinkedIn of via een andere manier. “Ook stuur ik iedereen een persoonlijk bericht, gevolgd door een relevant artikel en misschien later een uitnodiging om even koffie te drinken en een zakelijk voorstel te bespreken.” Zegt Bansi. Vervolgens moet je zoals bij elke ‘vriendschap’ je vriendschap onderhouden door steeds nieuwe ‘contactmomenten’. Dit kan door bijvoorbeeld artikelen te delen via mail of social media. Of reageer onder een post.

Voor dit artikel is de volgende bron gebruikt: Nu, 20 november 2017.