Starten als freelancer

Met freek. start jij zonder zorgen

Jij zit er over na te denken om te starten als freelancer, niet waar? Leuk! De redenen om een bestaan als freelancer te overwegen zijn voor iedereen verschillend. Misschien heb je behoefte aan meer afwisseling. Misschien wil je niet meer voor een baas werken en verlang je naar vrijheid. Of misschien zie je geen andere mogelijkheid omdat je geen baan in loondienst kan vinden. Voor alle gevallen geldt: Starten als freelancer doe je niet zomaar.

Hoe start ik als freelancer?’ is een vraag die vast bij je op komt. Er komt natuurlijk een hoop bij kijken. Zo moet je goed bedenken waar jij gespecialiseerd in bent en hoe jij jezelf in de markt gaat zetten. Daarna moet je misschien wel je huidige baan opzeggen. Natuurlijk vraag je jezelf ook af wat je allemaal moet regelen, voordat je kan starten als freelancer. Ik zet het voor je op een rijtje.

Regel eerst de belangrijkste zaken

Zet eerst voor jezelf op een rijtje waar jij in gespecialiseerd bent. Je moet dit namelijk melden wanneer je jezelf inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Houd er rekening mee dat een inschrijving €50 kost. De KvK geeft vervolgens jouw inschrijving door aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan jouw btw-nummer. Als je je aansluit bij freek. heb jij geen KvK-inschrijving nodig. Het is ook belangrijk om na te denken over je eigen pensioen en eventuele verzekeringen. Hier ben je vrij in.

Opdrachten vinden

Dan komt het moeilijkste gedeelte aan. Je moet op zoek naar opdrachten. Dit doe je door je netwerk uit te breiden. Het is daarom erg belangrijk om naar netwerkbijeenkomsten te gaan. Ook is het handig om een eigen website te creëren en ervoor te zorgen dat je hoog in Google terecht komt. Ook daar heb ik een aantal tips voor. Daarnaast is social media ook een handig middel om in contact te komen met jouw potentiële doelgroep. Dan lukt het jou echt wel om aan opdrachten te komen.

Administratie bijhouden

Als je eenmaal wat opdrachten hebt uitgevoerd, komt de administratie om de hoek kijken. Je opdrachtgevers verwachten een factuur. Of misschien is er sprake van een overeenkomst met afspraken tussen jou en jouw opdrachtgever. Ook moet jij je eigen salaris uitrekenen. Eens per kwartaal draag je de btw over aan de Belastingdienst. Eens per jaar doe je aangifte van je winst om je definitieve inkomstenbelasting te berekenen. freek. snapt dat jij daar niet zo’n zin in hebt. Of misschien wel helemaal geen verstand van hebt. Daarom biedt freek. jou de oplossing.

Met freek. starten als freelancer zonder zorgen

Als je je inschrijft bij freek., kun je starten als freelancer zonder administratieve zorgen en met een volledige focus op wat je écht leuk vindt. freek. neemt namelijk jouw administratie over. Hij verstuurt een factuur naar jouw opdrachtgever(s) en maakt jouw salaris over. Daarnaast ben je met freek. verzekerd voor WW, WIA en bij ziekte, is een rechtsvorm, btw-nummer en KvK-inschrijving niet nodig en is pensioen opbouwen mogelijk.

Waar wacht je nog op? Start als freelancer via de dienst van freek. En dan wel als een freelancer zonder zorgen. Schrijf je vandaag in. Voor meer informatie of vragen kan je contact met freek. opnemen.