onmisbare tools voor freelancers – deel 2

24 maart 2017
geschreven door freek.

In het vorige deel toonde ik je 16 onmisbare tools voor freelancers om je productiviteit een boost te geven en je tijd zo effectief mogelijk te benutten. Met je productiviteit en planning op orde is het nu tijd voor meer klanten. De volgende tools helpen je met jouw marketing, je creativiteit en de opslag van alle ideeën of documenten. Benieuwd? Lees snel verder.

Marketing: eigen website of webshop

Nieuwe opdrachten komen niet vanzelf. Hoe groot of klein de opdracht ook is, met marketing kun je meer mensen bereiken. Een website helpt daarbij. Het is ook een perfecte plek om te laten zien wat je kan door bijvoorbeeld een portfolio bij te houden van je afgeronde opdrachten. Ik help je graag op weg. Met de volgende tools heb je in een handomdraai een professionele website in elkaar geklikt, tegen minimale kosten.

#17. Wix

Gratis een eigen geweldige website maken is makkelijker dan ooit. Je hebt geen technische vaardigheden nodig. Om online te gaan hoef je alleen maar een template te kiezen. Deze kun je gemakkelijk aanpassen met je eigen afbeeldingen, video’s en teksten.

#18. JouwWeb

Een geheel Nederlandstalig pakket, waarmee je in een paar klikken je eigen professionele website online hebt staan. Bonustip: kies voor het pro pakket. Daar krijg je gratis je eigen .nl domeinaam, wat extra professionaliteit uitstraalt.

#19. WordPress.com

Vind je een website te statisch, dan is een blog misschien meer wat voor jou. Schrijf het van je af, laat zien wat je kan en deel je opdrachten op je blog. Maar liefst 15% van alle websites draait op WordPress. Dit betekent veel keuze in templates, plugins en experts die je kunnen helpen. Direct beginnen met bloggen kan op jouwnaam.wordpress.com voor niks of voor een paar euro per maand op je eigen domeinnaam (aanrader).

Marketing: meer opdrachten

Heb je een eigen website dan wil je ook dat mensen deze bezoeken. Je harde werk mag getoond worden. De volgende tools helpen je aan meer bezoekers via de Google zoekresultaten of via social media. Overigens, de gemaakte kosten voor de ‘reclame’ kun je met mijn dienstverlening als onkosten opgeven. Dan betaal ik je de onkosten weer terug via je salaris. Slim geregeld!

#20. Google AdWords

Met Google AdWords kun je adverteren in de zoekresultaten van Google. Je adverteert dan op zoekopdrachten die voor jou relevant zijn. Alleen bij die zoekopdrachten zal jouw advertentie getoond worden. Je betaald alleen per klik, dus voor een werkelijke bezoeker. De kosten per klik zijn afhankelijk van de concurrentie.

#21. Facebook advertenties

Via Facebook kun je gericht mensen benaderen met je advertentie. Op Facebook kun je jouw advertentie tonen aan mensen met een bepaalde leeftijd, geslacht of andere ingestelde zoals hobby’s en interesses. Zo zorg je er voor dat jouw diensten bij de juiste mensen onder de aandacht wordt gebracht.

#22. MailChimp

MailChimp is dè tool om snel en gemakkelijk nieuwsbrieven te versturen. Een hele effectieve methode om je klanten op de hoogte te houden. Helemaal gratis en professioneel. Ik zou niet meer zonder kunnen (heb jij je al ingeschreven voor de nieuwsbrief?).

#23. Hootsuite & Buffer

Social media is een belangrijk marketingmiddel, maar het kost veel tijd om te onderhouden. Met deze tools plan je toekomstige berichten in, zodat je profielen altijd activiteit tonen. Ook kun je meerdere accounts tegelijk beheren, wat ook weer kostbare tijd scheelt.

#24. Tweriod

Kijk, twitteren doen we allemaal. Maar om zeker te zijn dat jouw tweets opvallen helpt Tweriod. Na het analyseren van je account en je volgers, krijg je te zien wat de beste tijd is om tweets te versturen om het meeste op te vallen.

Ideeën & concepten

Nieuwe ideeën komen en gaan, maar het is goed als je een idee uitwerkt en dit op een manier te doen waarbij je volgende ochtend nog weet wat het idee was. Dan zie je vaak of het ècht een goed idee was. Ben jij net zo’n creatieveling als ik? Dan komen de volgende tools je zeker van pas.

#25. Mindmeister of XMind

Met deze tools kun je een idee eenvoudig uitwerken tot een mindmap. Het woord zegt het al; je brengt je gedachten in kaart. Hierdoor kun je je ideeën snel en uitvoerig uitwerken met het voordeel dat je het de volgende dag nog terug kan lezen.

#26 Pixlr.com of PicMonkey

Wil je snel een foto bewerken, maar heb je geen toegang tot het dure Adobe Photoshop pakket? Dan bieden deze tools een heel goed online (en gratis) alternatief. Alle basisfuncties zijn aanwezig evenals wat ‘hippe’ filters die je foto’s direct aantrekkelijker maken. Aanraders!

#27. Canva

Heb je snel een grafiekje nodig of andere ‘graphic’ die je presentatie net dat extraatje geeft? Met Canva kan dat! Je klikt in no-time een opvallende banner, header of afbeelding voor social media in elkaar. Basisgebruik is gratis maar heeft betaalde elementen.

#28. Balsamiq

Misschien niet een tool voor iedereen, maar als je een grove schets van een website, app of interface wilt maken dan is Balsamiq een slimme keuze. Door de vele beschikbare standaard elementen maak je snel een ‘mock-up’ van een interface. De eerste 30 dagen gratis te gebruiken, daarna tegen een klein bedrag per maand.

 #29. Prezi

Moet je presenteren of een spetterende presentatie in elkaar zetten, probeer dan eens Prezi. Dit is de opnieuw uitgevonden PowerPoint. Geen saaie ‘slide show’ meer, maar een dynamiek waar je je publiek mee boeit.

Opslag

Als laatste hebben we een aantal tools waar je je bestanden veilig kan opslaan en kan delen met je klanten. Geen bijlagen van honderden MB’s, maar simpelweg een link naar het bestand. Allemaal in de ‘cloud’ zodat het niet meer uitmaakt hoe groot je bestanden zijn.

#30. WeTransfer

De makkelijkste methode om bestanden te delen. Bestand selecteren, uploaden en de ontvangers invullen. De ontvangers ontvangen een unieke URL, die 7 dagen geldig is, waar zij het bestand kunnen downloaden. Bestanden tot maar liefst 100GB versturen is mogelijk.

#31. DropboxGoogle Drive of OneDrive

Bestanden opslaan in de ‘cloud’ heeft als voordeel dat de bestanden overal ter wereld beschikbaar zijn alsof het op je eigen harde schijf staat. Het is ook mogelijk bestanden en mappen te delen met anderen. Ideaal, en nog gratis ook.

#32. SlideShare

Geef je vaker presentaties, dan kun je met SlideShare eenvoudig de ‘slides’ delen met deelnemers en zelfs de hele wereld. Je presentaties zijn na het uploaden online te bekijken en handig te delen op social media. Zoek je nieuw publiek? Plaats hier dan je presentaties.

Zo, nu heb je 32 tools die je als freelancer verder helpen. Meer klanten, meer werk in minder tijd en vooral, meer plezier. Welke tools zijn voor jou onmisbaar? Laat het ons weten via @freelancefreek.