Noord-Holland telt de meeste starters

29 mei 2019
geschreven door freek.

Het starten van een eigen onderneming is populair. KVK registreerde in 2018 ruim 211.000 startende bedrijven,van wie 80% als zzp’er. Dit betekent een stijging van 12% ten opzichte van 2017. Relatief gezien starten de meeste bedrijven in Noord-Holland. En van alle grote steden spant Amsterdam de kroon.

In 2018 starten in Noord-Holland ruim 48.000 nieuwe bedrijven. De meeste ondernemers beginnen hun bedrijf in de zakelijke dienstverlening, detailhandel en bouwnijverheid. Noord-Holland kende per 1000 inwoners de meeste starters (17,1), Zuid-Holland (14,0) en Utrecht (13,7) zijn de nummers 2 en 3. Drenthe telt het laagste aantal starters.

Margot Recter, beleidsadviseur Economie bij de provincie Noord-Holland, herkent het beeld. “De laatste jaren zit de economie in de lift. Dat merk je vooral in de bouw en de dienstverlening: sectoren die goed vertegenwoordigd zijn in onze provincie. Zzp’ers en kleine bedrijven starten juist nu en liften mee op de economische groei van de afgelopen jaren. Noord-Holland heeft geen specifiek startersbeleid. Wij hebben wel allerlei initiatieven om ondernemers en starters verder te helpen. Zoals het versnellingsprogramma GO!-NH, Start-up in Residence, en ons loket PIM waar we ondernemers op weg helpen met hun financieringsvragen.”

Regionale verschillen

Noord-Holland kent 7 subregio’s: Kop van Noord-Holland, IJmond, Alkmaar en omgeving, Zaanstreek, Het Gooi- en Vechtstreek, Agglomeratie Haarlem en Groot Amsterdam. Inzoomend op het aantal starters per 1.000 inwoners zijn duidelijke verschillen zichtbaar. Groot-Amsterdam (22,0) heeft de meeste starters, op afstand gevolgd door Agglomeratie Haarlem en Het Gooi- en Vechtstreek.

Margot Recter verklaart deze verschillen deels door het aantal inwoners en de reeds aanwezige bedrijven. “Groot Amsterdam is een dichtbevolkt gebied, met veel inwoners en veel (grote) bedrijven. Andere regio’s hebben vaak bedrijvigheid op specifieke gebieden waar zij in excelleren, bijvoorbeeld Seed Valley in West-Friesland, de regio in het meest noordelijk deel van Noord-Holland.”

Amsterdam koploper

Grote steden zijn een aantrekkelijke plek voor startende ondernemers. Van alle grote steden spant Amsterdam de kroon. Amsterdam heeft van alle 47 gemeenten in Noord-Holland (en Nederland) het grootst aantal startende bedrijven: 26,5 startende ondernemers per 1.000 inwoners. Populaire sectoren in onze hoofdstad om te starten zijn: zakelijke dienstverlening, ict & media en cultuur, sport & recreatie. De nummer 2 en 3 gemeenten zijn respectievelijk Ouder-Amstel en Diemen. Zij profiteren van de directe nabijheid van buurgemeente Amsterdam. De gemeente met de minste starters is Den Helder.

KVK Regiodata

Wil je weten hoeveel startende bedrijven er in jouw provincie, regio of gemeente zijn? Check het in KVK Regiodata. De digitale (benchmark) datatool die onderscheidende kenmerken van gebieden op een overzichtelijke wijze in beeld brengt. Kijk hoe jouw provincie, regio of gemeente scoort op thema’s als demografie, onderwijs, economie, kunst & cultuur, vastgoed, infrastructuur en ondernemerschap.

Bron: KVK.nl