De nieuwe werkrelatie

11 mei 2017
geschreven door freek.

Heb jij ook een WAT-relatie? Steeds meer zelfstandigen kiezen ervoor. Wàt het is? WAT staat voor ‘working alone, together’. Oftewel: samenwerken en toch autonoom zijn.

Apart of samen werken

“We noemen het ‘Working Apart Together’.” vertelt hoofdhuurder en initiatiefnemer Eric Went, die het project Unit-2, heeft opgezet. In een oude wolfabriek in Leiden zijn 39 zelfstandigen actief. Hier werken zij apart of samen. “De ene keer werken we geconcentreerd aan een eigen klus, de andere keer zoeken we juist collega’s op, sluiten we gelegenheidscoalities en maken we volop gebruik van elkaars expertise.”

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid noemt Unit-2 een voorbeeld van een nieuwe werkrelatie. Zelfstandigen werken steeds vaker onderling samen. Zo kunnen ze grotere opdrachten aannemen of profiteren van elkaars expertise.

Co-werkplek

Uit onderzoek van TNO en het CBS blijkt ook dat een kwart van de zelfstandigen anderen inhuurt. Om op een makkelijke manier samen te werken, kiezen zelfstandigen daarom steeds vaker voor co-werkplek. Een kwart van de zelfstandigen werkt al op flexibele locaties.

Dit geldt niet alleen voor zelfstandigen. Ook bedrijven die steeds meer flexibiliteit willen kiezen voor een co-werkplek. Dat schrijft directeur Marlon Huysmans van MH Projects in een blog. “Werken kunnen we tegenwoordig overal, maar ‘getting connected’ niet.” Ook in de Harvard Business Review schrijven onderzoekers dat het bedrijf verhuizen naar een co-werkplek een manier is om deze nieuwe werkrelatie op te bouwen. De Amerikaanse co-werkplek CoMerge huist daarom werknemers van Visa en journalisten van Chicago Tribune, deze bedrijven hebben ook kantoren.

Succesvoorwaarde: elkaar live zien

Elkaar live zien en spreken. Dat vindt initiatiefnemer van Unit-2 een belangrijke voorwaarde voor een goede WAT-relatie. “Ik geloof in fysieke ontmoetingen. Zij helpen tegen de eenzaamheid van het zzp-bestaan. En doordat we fysiek bij elkaar zitten kennen we bovendien elkaars kwaliteiten beter.” Om elkaar beter te leren kennis, organiseert Unit-2 ook centrale bijeenkomsten, waar mensen in 5 minuten iets vertellen over hun expertise.

Toch vereist ook Working Alone Together commitment van alle partijen. Went: “Hoe vaak is niet geprobeerd om innovatie af te dwingen door in oude industriële gebouwen mensen bij elkaar te zetten? Dat leidt lang niet altijd tot successen. Onze benadering gaat verder. Je moet er wel wat voor doen, het is hier niet alleen een werkplek.”

Voor het nieuwsbericht is gebruik gemaakt van de bron: MT – 10 mei 2017.

Wat vind jij van een co-werkplek als Unit-2? Of maak jij ook al gebruik van zulke flexibele locaties? Wie weet kunnen we daar een keer afspreken en kan ik je vertellen wat mijn dienstverlening inhoudt.