Wist je dat netwerken net werken is?

12 juli 2017
geschreven door freek.

Ik wil je even meegeven: als zzp’er kun je niet zonder een goed netwerk. Ik snap dat je in de beginfase nog niet veel ondernemers kent. En dat is helemaal niet erg. Als je maar probeert je netwerk uit te breiden. Het is namelijk erg handig als anderen jou helpen om aan opdrachten te komen. Ik geef jou enkele tips over hoe en waar je kunt gaan netwerken.

Ga naar netwerkbijeenkomsten

Er worden geregeld netwerkbijeenkomsten georganiseerd. Google maar eens naar netwerkbijeenkomsten bij jou in de buurt. Vaak hebben deze bijeenkomsten een thema en kun je er ook nog iets van leren. En denk nou niet gelijk ‘ik heb niets met netwerkbijeenkomsten, ik voel me daar niet op mijn gemak’. Probeer het eens een keer! En stel jezelf tot doel dat je op een netwerkborrel in ieder geval vijf mensen spreekt die je niet kent. Iedereen gaat er tenslotte heen om te netwerken.

Alleen je kaartje geven is niet voldoende…

Je hebt iemand gesproken op een netwerkbijeenkomst en kaartjes uitgewisseld. Good job! Daarna heb je diegene uitgenodigd op LinkedIn en jullie zijn nu een connectie. Helemaal top! Maar daar blijft het meestal bij. En dat is nou net een gemiste kans. Nodig je gesprekspartner een keer uit voor een kop koffie, zodat je diegene beter leert kennen. Hij of zij is nu toegevoegd aan je actieve netwerk.

Actief vs. passief

Bovenstaande is een goed voorbeeld van actief versus passief netwerk. Een actief netwerk zijn alle mensen die je kent en waar je regelmatig contact mee hebt. Een passief netwerk zijn de mensen waar je ooit een visitekaartje mee hebt uitgewisseld of een keer hebt gesproken, maar daarna nooit meer gezien hebt. Wist je dat jaarlijks 37% uit je actieve netwerk naar je passieve netwerk verschuift als je geen contact hebt? Natuurlijk kan je niet iedereen tegelijk spreken, maar plan voor jezelf momenten in om je actieve netwerk te onderhouden. Zonde als iemand uit je actieve netwerk verdwijnt, waar jij moeite voor hebt gedaan. Koffie drinken is een prachtige tool om mensen uit je actieve netwerk warm te houden of mensen vanuit je passieve naar je actieve netwerk te zenden.

Vergeet social media niet

Op een gegeven moment komt die koffie je neusgaten ook wel uit. Social media is ook een nuttig medium om je netwerk bij te houden. Laat af en toe iets van je horen door op Facebook of LinkedIn een reactie te plaatsen of iets te liken. Of stuur een kort berichtje met de simpele vraag hoe het met iemand is. Helemaal niet gek. Laat in ieder geval iets van je horen. Zo blijf je in contact.

Zoals je ziet is netwerken net werken. Zie het als een levenslang sollicitatiegesprek. Het gaat er niet alleen om of je netwerk jou kent, het is nog belangrijker hoe ze over je denken.

Voor het nieuwsbericht is gebruik gemaakt van de bron: ZZP Barometer, 12 juli 2017.

Netwerken met freek.

Ik maak freelancen heel gemakkelijk voor jou. Ik neem namelijk jouw administratieve rompslomp over. Geen schoenendozen vol briefjes meer. Zo heb jij meer tijd om te netwerken. Wil jij meer weten over mijn dienstverlening? Neem dan contact met mij op.