Nederlandse werknemer maakt graag stap naar freelancer

11 april 2017
geschreven door freek.

Een op de drie Nederlandse werknemers denkt actief na over freelancen of het oprichten van een eigen bv. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener ADP. Heb jij de stap al gemaakt?

25% heeft concrete plannen

Uit het onderzoek ‘The Workforce View’ van ADP blijkt dat de interesse in het ondernemerschap wel begrijpelijk is. De freelancer is namelijk meer tevreden over hun werk dan de werknemer in loondienst (dit wisten wij natuurlijk allang). Ook op Europees niveau is er een stijging te zien. Meer dan 25% van de Europese werknemers heeft concrete plannen om als freelancer aan de slag te gaan of een eigen bedrijf te starten. Twee derde denkt erover na om de stap te maken. De belangrijkste drijfveren? Het inkomen, mogelijkheid tot werken waar en wanneer je wilt, en een goede balans tussen werk en privéleven.

Freelancen is hip

Freelancen als nieuwe trend is het meest populair onder de millenials. 37% van de jongeren van 16 tot 25 jaar overweegt serieus om deze stap te zetten. Bij Nederlandse werknemers van 25 tot 34 jaar is dit 36%. Meer mannen dan vrouwen (respectievelijk 29% en 22%) vinden freelancen een aantrekkelijke optie. Een op de vijf Nederlandse werknemers (19%) wil het liefst totale flexibiliteit in de eigen werkuren. Hoe ouder de werknemer, hoe meer flexibiliteit zij willen.

In Frankrijk en Duitsland is de interesse in freelancen en de keuze om eigen ondernemer te worden minder aanwezig dan in Nederland. Daar geeft de meerderheid van de werknemers juist de voorkeur aan de traditionele manier van werken op een vaste locatie.

Over onderzoek

Het rapport ‘Workforce View in Europa 2017’ beschrijft hoe Europese werknemers kijken naar de toekomst van werken. De steekproef bestond uit 9.920 werkende volwassenen uit acht Europese landen, waaronder 1.300 Nederlanders.

Maak jij de stap naar freelancer?

Wil jij ook het roer omgooien en beginnen als freelancer? Ik help je daar graag bij! Ik zorg ervoor dat jij kan genieten van je vrijheid en niet druk hoeft te maken over de administratie. Ben je al freelancer? Ook jou ontlast ik graag. Wat mijn dienstverlening voor je kan betekenen? Lees het hier.

Voor het nieuwsbericht is gebruik gemaakt van de bron: hrpraktijk – 10 april 2017.