#muziekvanfreek: favoriete hiphop nummers

5 december 2017
geschreven door freek.

#muziekvanfreek en #tipsvanfreek zijn nieuwe artikelen waarin freek. zijn kennis deelt en tips geeft om het werken als freelancer aangenamer te maken. In de reeks #muziekvanfreek deelt freek. zijn favoriete muziek. Hij trapt af met zijn favoriete hiphop-nummers. Alle muzieklijsten die freek. met je deelt zijn te vinden op zijn Spotify-account.

Waarom Spotify? Omdat het gewoon handig is. In 2017 luisterden we massaal naar hiphop en naar een verlegen muziekgenie met een rood baardje en gitaar. Wie kent Ed Sheeran en zijn Shape of you niet? Zijn liedje over de rol van magnetisme in de liefde werd het vaakst gedraaid op Spotify. Maar liefst 1,4 miljard keer werd er naar het liefdesliedje geluisterd. freek. kan het liedje wel waarderen.

Stapsgewijs door de hiphop historie

Over de ontstaansgeschiedenis van hiphop is al genoeg geschreven. Zo wordt het West-Afrikaanse griot- of djelimuziek gezien als de vroege voorloper. Maar ook Muhammed Ali wordt als rapper beschouwd in zijn woordelijke tirades in aanloop naar zijn gevecht tegen Sonny Liston. Wat te denken van de jazz dichters die al rijmend de muziek begeleidden? Toch wordt The Bronx (New York City) als de bakermat van de hiphop gezien. Een snelweg dwars door de welvarende wijk zorgt voor armoede, wat uiteindelijk resulteert in straatfeesten omdat de inwoners geen geld hebben voor de dure clubs. Ed Sheeran ging ook niet naar de club, maar naar de pub.

Op 11 augustus 1973 vond het eerste straatfeest plaats. Kool Herc staat achter de draaitafels en draait met zijn beroemde Merry Go-Round sound hét straatfeest naar wereldfaam. Ook al is hij zich dat destijds niet bewust, Kool Herc werd een inspiratie voor velen. Eén van zijn bekendste volgelingen is Grandmaster Flash die het scratchen tot een volkskunst heeft verheven. Hiphop wordt een levensstijl die gekoppeld wordt aan een kledingstijl en een manier van leven.

#muziekvanfreek: favoriete hiphop nummers

De rest is geschiedenis en freek. gaat stapsgewijs door de hiphop historie. Hieronder de Spotify-lijst met zijn favoriete hiphop-nummers: I got 99 problems but administratie ain’t 1!

Voor dit artikel zijn de volgende bronnen gebruikt: Nos, Parool, 5 december 2017