Meer zelfstandigen dan ooit met een leaseauto

4 april 2017
geschreven door freek.

Rijd jij ook een leaseauto? Sinds 2014 is het aantal zzp’ers met een leaseauto meer dan verdubbeld. 12,1 procent van de zzp’ers rijdt op dit moment in een leaseauto. In 2014 was dit nog maar 5,2 procent. Wat een verschil! Dit blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 999 zelfstandigen zonder personeel.

Voor ons zelfstandigen is een auto leasen vaak makkelijker dan de financiering rond krijgen voor de aanschaf van een eigen bedrijfsauto, ook al moet je de leasemaatschappij nog wel zien te overtuigen van je kredietwaardigheid. Een contract voor vier tot vijf jaar is dan ook toepasselijk.

Het onderzoek toont dat veel leasende zelfstandigen denken dat leasen een voordeligere optie is, dan een tweedehands auto kopen. 37,5 procent van de respondenten ziet leasen als het voordeligst en 35 procent het kopen van een tweedehands auto. Zelfstandigen met een gekochte auto hebben daar een andere mening over. Van hen ziet slechts 5,1 procent autolease als de goedkoopste optie.

Financial vs. operational lease

Voor het leasen van een auto kan er gekozen worden uit twee opties: financial lease en operational lease. Bij financial lease ben je als zelfstandige vanaf het begin economisch eigenaar van de auto. Je betaalt een vaste rente en een vast termijnbedrag. De auto komt op de balans van je bedrijf te staan en wordt dus opgeteld bij je eigen vermogen. Je hebt dan in de meeste gevallen recht op investerings-, afschrijvings- en renteaftrek.

Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto en is daarmee verantwoordelijk voor het onderhoud en de risico’s. Je kan dan dus niet voor financiële verrassingen komen te staan. Na afloop van het leasecontract kun je de auto teruggeven, opnieuw huren of voor een vooraf bepaald bedrag overnemen. In beide vormen ontkom je helaas niet aan de bijtelling.

Wat heeft jouw voorkeur? Een leaseauto of toch een eigen gekocht auto? 

Voor het nieuwsbericht is gebruik gemaakt van de bron: ZZP Barometer – 4 april 2017.