Freelancers overal ter wereld optimistisch

23 februari 2018
geschreven door freek.

Overal ter wereld zijn freelancers optimistisch over hun inkomsten. Zo blijkt uit het Global Freelancer Insights Report van PayPal en Netfluential. Uit het onderzoek blijkt dat 85% van de freelancers verwacht in 2018 een hoger en stabieler inkomen te hebben.

Overal ter wereld groei aantal freelancers

Overal ter wereld groeit het aantal freelancers. Ter illustratie, 1 van de conclusies uit het rapport schetst een arbeidsmarkt waarop 1 op de 5 personen op freelance of projectbasis zal werken. Zzp-expert Jeroen Sakkers: “Het zal freelancers de komende jaren nog beter vergaan dan tot nu toe. De freelancemarkt zal namelijk flink blijven groeien – zowel wat betreft het aantal online opdrachten als opdrachten op locatie. Bedrijven zijn voortdurend op zoek naar specialisten en deze zijn steeds vaker alleen op freelancebasis te vinden.”

Ondanks optimisme nog veel onzekerheid

Uit het onderzoek blijkt verder dat er niet alleen optimisme heerst onder freelancers. Ondanks dat optimisme heerst er nog veel onzekerheid over het onregelmatige inkomen en niet-betalende opdrachtgevers. Daarentegen zegt 52% dat hun inkomen in het afgelopen jaar regelmatig was. Daarnaast geeft 24% dat zij vorig jaar meer werk hebben verricht dan het voorgaande jaar.

Hoe staat de Nederlandse freelancer er voor?

De Nederlandse freelancer behoort tot de groep meest ervaren freelancers. Zo is een Nederlandse freelancer gemiddeld al ruim 8 jaar eigen baas, ten opzichte van 5 jaar mondiaal. Opvallend is dat de Nederlandse freelancer zich hoofdzakelijk richt op de Nederlandse markt. De blik op het buitenland biedt volgens Sakker enorme kansen.

“Momenteel werkt twee derde van de freelancers voor internationale klanten, maar vormen deze slechts 25 procent van hun omzet. De top vier landen voor internationale opdrachten zijn België, Duitsland, de VS en Groot-Brittannië. In de VS en Groot-Brittannië is op freelance en projectbasis werken al jarenlang zeer populair. Via platforms als Fiverr, Freelancer.com en UpWork kunt u relatief makkelijk klanten binnenhalen uit die landen.”

Voor dit artikel heeft freek. gebruikgemaakt van de volgende bron: Brisk Magazine, 23 februari 2018.