Je bent nooit te oud om te freelancen

19 mei 2017
geschreven door freek.

Ik heb goed nieuws voor de oudere en ervaren professionals die klaar zijn met doormodderen, doodlopende wegen, reorganisaties en die er stiekem over na zitten te denken als freelancer verder te gaan. Freelancen op hogere leeftijd is een absolute go. Werknemers die de 40 gepasseerd zijn worden vaak al als ‘oud’ gezien. Een zelfstandig ondernemer boven de 40 wordt juist gezien als iemand met een rugzak vol ervaring. Het gaat als zelfstandig ondernemer nooit om de leeftijd, maar om de kennis en expertise. En dat klink mij als muziek in de oren.

Verkeerde beeldvorming

Leeftijd bestaat niet in ondernemerschap”, zegt Leni Minderhoud, sparringpartner en coach voor 45-plus professionals. Ouderen zouden minder flexibel zijn, minder aanpassingsvermogen hebben, eerder ziek en moe zijn. Deze beeldvorming bestaat al zo lang. Dat is niet zomaar te veranderen. Als zelfstandig ondernemer heb je het voordeel dat je een stuk minder last hebt van deze beeldvorming. “Ik ben op mijn 55ste voor mezelf begonnen, na jarenlang loondienst te hebben gewerkt. Ik heb gewoon mijn baan opgezegd. Nu ben ik 60. Maar ik krijg nog volop opdrachten. En nooit, in al die jaren, heeft er ook maar een opdrachtgever naar mijn leeftijd gevraagd”, aldus Minderhoud.

Zzp’ers relatief ouder dan werknemers in loondienst

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat vooral ouderen verantwoordelijk zijn voor de groei van het aantal zzp’ers. In 2004 was de helft van de zzp’ers boven de 45 jaar. In 2014 was dat al opgelopen tot 55 procent. En de trend zet door. Zzp’ers zijn relatief ouder dan de rest van de beroepsbevolking: 58 procent is boven de 45, tegen 42 procent van de andere werkzame personen.

Zijn ouderen te duur?

Ook kampen ouderen met het imago dat ze duur zijn. Op de flexmarkt speelt dat minder. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld uurtarief stijgt tot het 56e levensjaar. De opdrachtgever is bij zelfstandigen dus blijkbaar wel bereid om iets meer voor een oudere te betalen.

Het gaat om kennis en expertise

Freelancen op een hogere leeftijd is dus een goed idee. Het gaat als zelfstandig ondernemer niet om de leeftijd, maar om de kennis en expertise die je inbrengt. Er zijn altijd kansen, oplossingen en mogelijkheden om je talenten en creativiteit in te zetten. Dus ben je op leeftijd en kriebelt het om als freelancer aan de slag te gaan? Het is nooit te laat om te freelancen. Goed om te horen lijkt mij.

Voor het nieuwsbericht is gebruik gemaakt van de bron: ZiPconomy – 19 mei 2017.