Freelance tarieven

Alles wat je moet weten om jouw tarief te bepalen

Als freelancer/ zzp’er is het belangrijk om het juiste (uur)tarief te hanteren. Je wilt voldoende verdienen om goed rond te komen, maar niet veel duurder zijn dan concurrenten. In dit artikel helpen we je de tarieven vast te stellen. Op deze pagina bespreken we de volgende zaken:

 • Drie manieren om je tarief te bepalen
 • Tarieven per uur, dag(deel) of project
 • Voorbeeld van een berekening
 • Tips voor het bepalen van je tarief
 • Factoren die van invloed zijn op de hoogte van je tarief
 • Nog veel meer

Hoofdstuk 1: Drie manieren om je tarief te bepalen

Er zijn grofweg drie manieren die je kunt gebruiken om je tarief te bepalen: hoeveel wil je verdienen? Wat vragen concollega’s? En wat is jouw waarde t.a.v. de klant? De drie methodes lichten wij hieronder toe.

Manier A: Bereken je kosten en voeg marge toe

Hoeveel wil je verdienen en hoeveel tijd ben je werkelijk productief? Bepaal wat je per maand minimaal nodig hebt om van te leven en je verplichtingen te kunnen betalen. Je uurtarief moet na aftrek van de bedrijfskosten voldoende zijn om minimaal dit bedrag over te houden.

Manier B: Marktconforme tarieven hanteren

Een andere veelgebruikte methode is marktverkenning. Wat verdienen collega’s en concurrenten? Aan de hand van hun tarieven kun je jouw eigen tarief bepalen. Het is wel belangrijk om ervaring, scholing en kwaliteit van de collega’s in de vergelijking mee te nemen. Des te meer informatie je kunt verzamelen, des de evenwichtiger de uitkomst is.

Manier C: Jouw waarde voor de klant

Waarvoor is je klant bereid te betalen? Als je weet wat waardevol is voor je potentiële klanten, kun je daar een prijs aan hangen. Als freelancer heb je te maken met een verwachtingspatroon van je klanten. Ze verwachten een prijs die bij jouw kwaliteiten past. Hiernaast speelt vraag en aanbod een grote rol. Is er veel behoefte aan je dienst en zijn er weinig concurrenten die kunnen wat jij kan? Dan kun je een hoger uurtarief vragen dan wanneer je de zoveelste bent met dezelfde activiteit.

Hoofdstuk 2: Tarieven per uur, (dag)deel of project

De ‘standaard’ voor veel freelancers is om met tarieven per uur te werken. De heeft de volgende voordelen:

 • Je kunt uren makkelijker indelen;
 • Het is makkelijker om uren te verantwoorden en dus te factureren aan opdrachtgevers;
 • Je kunt beter in de gaten houden hoeveel tijd je aan een opdracht kwijt bent.

Zelfs als je voor jezelf nadenkt over een uurtarief, kan het slim zijn om naar de buitenwereld andere prijzen te communiceren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om per dagdeel een x bedrag te vragen, of om een offerte voor heel project uit te brengen zonder daarin de uren te vermelden. Wanneer kies je nu voor wat? Hieronder gaan we daar verder op in.

Tarieven per dagdeel of hele dag

Ook werken veel zelfstandigen met tarieven per (dag)deel. Dit wordt vooral gebruikt voor mensen die trainingen geven, al dan niet op locatie. Als trainer ben je sowieso een dagdeel bezig met voorbereiden.

Freelance tarieven per project

Hierbij is het van belang dat je vooraf goed inschat hoeveel tijd in de opdracht gaat zitten. Als je het overschat, kun je jezelf uit de markt prijzen. Maar als je het onderschat, lijd je verlies op de opdracht. Erg lastig dus.

Hoofdstuk 3: Voorbeeldberekening uurtarief

We gaan even van de meestgebruikte methode uit: het berekenen van een uurtarief aan de hand van jouw kosten als zelfstandige. Deze rekensom is in principe eenvoudig: Neem het bedrag dat je wilt verdienen, tel de kosten erbij en deel de uitkomst door het aantal uren dat je kunt werken.

Om dit te kunnen doen heb je een goed overzicht nodig van je kosten. Hierbij horen je kosten voor levensonderhoud, kosten voor vervoer, telefoon, administratie, verzekeringen en spaar- en pensioenvoorzieningen. Daarbij komen nog de inkomstenbelasting en de afdracht voor zorgpremies en, afhankelijk van jouw situatie gaan er weer eventuele fiscale aftrekposten vanaf. Denk daarbij aan de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en het urencriterium (voor het laatste moet je minimaal 1225 uur per jaar moeten werken). De hoogte van je standaardtarief kun je dan als volgt vaststellen:

Tel je gewenste bruto basisinkomen, je bedrijfskosten en je premies bij elkaar op. Deel dit bedrag door de uren/eenheden die je in een jaar verwacht te kunnen leveren (de declarabele uren. De uitkomst is je standaardtarief.

Een rekenvoorbeeld

Stel je wilt maandelijks € 2.500,- netto overhouden, je vaste kosten (als zelfstandige) zijn € 1.250,- per maand en je spaart ook nog graag € 500,- per maand. Een vuistregel om het aantal uren uit te rekenen gaat uit van gemiddeld 220 werkdagen per jaar.  Als je de gewenste aantal declarabele uren per week vermenigvuldigd met 44 weken krijg je het aantal declarabel uren per jaar. Je schat in dat je per week 3,5 dagen oftewel 28 uur x 44 = 1232 uren declarabel inzetbaar bent. Wat is dan je uurtarief?

12x € 2.500 = € 30.000 (gewenste netto basisinkomen) + €10.600 (* inkomenspremies en aftrekposten) + € 15.000 (bedrijfskosten) + € 6.000 (sparen) = € 61.600,- (exclusief BTW)

Vervolgens delen we € 61.600 / 1232 uren = € 50,- per uur (exclusief BTW)

Hoofdstuk 4: Tips voor het bepalen van je (uur)tarief

 • Werk met een variabel tarief. Voor een spoedopdracht reken je een hoger tarief. Bij een langere, vaste opdracht, geef je juist korting;
 • Houd je uurtarief jaarlijks tegen het licht. Jouw ervaring en kennis nemen natuurlijk toe. Hier kun je ook je uurtarief op aanpassen;
 • Vraag mede-ondernemers hoe zij hun uurtarief bepalen;
 • Houd rekening met bijkomende kosten die je maakt voor de klant. Denk aan reiskosten. Je kunt deze doorbelasten. Maak daarover vooraf afspraken. Neem in je algemene voorwaarden of contract op welke kosten wel en niet binnen je tarief vallen.

Hoofdstuk 5: Vast tarief bestaat niet

Talloze onderzoekers buigen zich jaarlijks over de gemiddelde tarieven per beroepsgroep. Toch is het verschil in de praktijk alsnog groot. Elke freelancer is weer anders en zo ook de opdracht. Enkele factoren die van invloed zijn op de tariefbepaling:

 • Opleiding
 • Ervaring
 • Specialisme
 • Autoriteit
 • Beroepsgroep
 • Mate van concurrentie
 • Duur van de opdracht
 • Soort opdrachtgever
 • Onderhandelingsvaardigheden (van de freelancer en opdrachtgever)

Hiernaast is er ook nog sprake van ‘wegingsfactoren’. Hoe zwaar weegt de opdracht voor jou? Denk hierbij aan:

 • Tijd en locatie
 • Risico van de opdracht (fysiek en zakelijk)
 • Duur en omvang van de opdracht
 • Relatie met opdrachtgever
 • Leuk/vervelend werk
 • Mate van prestige

Ook deze factoren kunnen doorslaggevend zijn in het afwimpelen / aannemen van een opdracht en het bepalen van jouw (uur)tarief.

Hoofdstuk 6: freelance freek.

Liever niet volledig als zzp’er aan de slag? Weet je niet zeker of je wel aan het urencriterium van 1225 uur per kalenderjaar komt? Of heb je simpelweg geen tijd voor alle zzp administratie- en belastingzaken? Met freelance freek. kun je zorgeloos freelancen zonder KVK-inschrijving. Freek neemt de administratie en facturatie van je over en zorgt dat jij verzekerd bent de WW, ZW en WIA. Zo houd jij meer tijd over voor de acquisitie en de uitvoering van de opdrachten én hoef je je geen zorgen te maken over ondernemersrisico’s.

Freelancen via freek. betekent langdurig bij één opdrachtgever kunnen werken, zonder omkijken naar je administratie. Maandelijks kun je heel eenvoudig je uren doorgeven via de online portal freek.tentoo.nl. Binnen 14 dagen, na akkoord op de uren, staat het geld op je rekening. Wachten op de betaling van jouw opdrachtgever hoeft dus niet. Combineer de vrijheid van het ondernemen, met het gemak van werken in loondienst.

Freelance tarieven van freek.

‘Maar hoe zit het met de tarieven van freek.?’, denk je nu waarschijnlijk. Dat is heel simpel. freek. kan zijn dienstverlening natuurlijk niet gratis aanbieden, maar wel voor weinig. Zorgeloos ondernemen met freek. kan namelijk tegen een vast laag tarief van €1,75 per uur.

En nu aan het werk!

Maak je vanaf nu geen zorgen meer om je freelance uurtarieven. Focus je op die belangrijke opdracht. Bouw verder aan je toekomst als freelancer. Schrijf je in en leg je administratieve zorgen neer bij freek. Ben je een startende of juist een ervaren freelancer? Freelance je naast je studie, vaste baan of uitkering? Met freek. kun je zorgeloos ondernemen en doen wat je écht leuk vindt.

Tegen een vast laag tarief van €1,75

Voordelen van freek.

Je behoudt de vrijheden van het zelfstandig ondernemerschap

Hoef je geen tijdrovende administratie meer uit te voeren

Je bent verzekerd voor WW, ZW en WIA

Is een rechtsvorm, BTW-nummer en KvK-inschrijving niet (meer) nodig

Zijn je volledige administratie en contracten 24/7 online inzichtelijk

Is pensioen opbouwen mogelijk (als jij dat wil)

Val je niet onder de Wet DBA en heb je geen last van lastige modelovereenkomsten

Doen wat je leuk vindt: volledig richten op het vinden en uitvoeren van opdrachten