Werken en reizen tegelijkertijd. Digital nomad: iets voor jou?

2 maart 2018
geschreven door freek.

Met deze kou wil iedereen wel naar een warm en exotisch oord. Alleen hebben veel freelancers een moeizame relatie met vakanties. Lig je net lekker in een hangmat met een heerlijke cocktail, belt die belangrijke opdrachtgever. Wat doe je dan? Volgens digital nomad Lodi Planting ligt de oplossing in de combinatie.

Combineren is the key

Website-ontwerper en personal brander Lodi Planting ziet steeds minder onderscheid in de begrippen ‘werk’, ‘reizen’ en ‘vakantie’. Hij combineert werken met reizen en noemt zichzelf dan ook een digital nomad. Planting wilde zelf kunnen kiezen, wanneer, voor wie, hoe en bovenal waar hij werkt. Op basis van dit idee is hij gaan kijken hoe hij geld kon verdienen met de combinatie van zijn talenten.

“Het leven is te kort om dingen te doen die je niet leuk vindt. Wat wil je dat mensen zeggen over jou op je begrafenis of crematie? Dit is ergens een lugubere of zelfs een vreemde gedachte. Maar tegelijkertijd laat het je nadenken en prioriteren over datgene wat jij echt belangrijk vindt. Te weinig mensen staan hierbij stil. Dus mijn belangrijkste tip is: denk na over wat je graag doet (je passie), waar je goed in bent (je talenten) en waar je voor staat (je normen en waarden). Zo kun je altijd loyaal aan jezelf blijven en hoef je nooit niet meer een dag te werken.”

Rugzak pakken en gaan

Zijn klanten weten dat hij ieder moment zijn rugzak kan pakken en vertrekken. “Of laat ik het anders zeggen: iemand die wil dat ik letterlijk naast hem of haar ga zitten, weet dat ze bij mij aan het verkeerde adres zijn.” Maar wat moet je doen als er een belangrijke klant belt? “Opnemen. Al betekent dit niet dat je ineens alles moet laten vallen (in dit geval: jouw vakantie) om meteen klaar te staan voor de belangrijke klant. Het gaat erom verwachtingen te managen. En dan is het aan de klant om al dan niet te wachten op jouw terugkomst.”

Durf nee te zeggen

Planting zegt dat klanten bewust voor jouw als freelancer moeten kiezen. Ze moeten een freelancer kiezen op iets dat hij kan of doet wat anderen meer moeite kost. “Je wil toch niet bekendstaan als de goedkope freelancer, maar als de juiste? Natuurlijk zijn sommige opdrachten tijdsgebonden, maar dan is het aan jou om te beslissen of je die opdracht wel of niet aanneemt.” Laat die keuze dan afhangen van de inhoud en niet van de centen zegt Planting. “Wat ben je met een goed gevulde bankrekening als je geen tijd hebt om het geld uit te geven? Bang zijn om de opdracht mis te lopen of de angst om geen geld te hebben zijn mijns inziens niet de juiste motivatie of drive om te ondernemen.”

Digital nomad geen beroep, maar een levensstijl

Volgens Planting is digital nomad een levensstijl. “Dus ik ben altijd op vakantie. Ook ben ik altijd aan het werk. Is dit een bevoorrechte positie? Dat hangt ervan af hoe je hiernaar kijkt. Ik heb nooit het gevoel dat ik op vakantie ben. Er is immers altijd werk te doen. Zoals eigenlijk voor elke freelancer geldt.” Planting werkt vanuit fantastische locaties. Soms klapt hij zijn laptop dicht om te gaan surfen of om een leuke daguitstap te doen. De verloren tijd haalt hij op een ander (saai) moment in. “Want uiteindelijk werk ik denk ik net zoveel als iemand die van 9 tot 5 werkt. Het grote verschil is alleen dat mijn weekenden niet zo meer zo afgelijnd zijn als vroeger.”

Kan een opdrachtgever hierin een rol hebben?

Volgens Planting ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk. Een opdrachtgever is niet verplicht, maar kan jou als freelancer wel helpen door rekening te houden met je wensen. “Daarom moet je opkomen voor jezelf en al bij de contractonderhandelingen afspreken wat de condities zijn. Ook dat is personal branding. En zo maken we cirkel rond.”

Wat denk jij: is de levensstijl van een digital nomad iets voor jou? Geniet van de vrijheid en de warme vakantiebestemmingen en laat freek. de rest voor je regelen. Ook freek. biedt jou de oplossing. Geen tijdrovende administratie meer uitvoeren en focus hebben op je opdrachten. Wil je meer weten over de dienstverlening van freek.? Neem contact op.

Voor dit artikel is de volgende bron gebruikt: Zipconomy, 2 maart 2018