Steeds meer zzp’ers werken buitenshuis

20 juni 2017
geschreven door freek.

9 op de 10 zzp’ers geven aan buitenshuis te werken. Waar de zzp’er buitenshuis werkt verschilt sterk per leeftijdscategorie. Bij jongeren is de horecagelegenheid en flexwerklocatie populair. Zzp’ers ouder dan 65 jaar hebben vaak een eigen kantoor. Dit blijkt uit onderzoek van ZZP Baromenter onder 1.656 zzp’ers in opdracht van HNK.

Waar werken zzp’ers het liefst?

88,1% van de ondervraagden geeft aan op locatie bij de opdrachtgever te werken. Bijna een kwart van de zzp’ers (23,5%) werkt buitenshuis in een horecagelegenheid. 21,5% werkt op een flexwerklocatie. Dit zijn voornamelijk jonge of net gestarte zzp’ers. 12,1% van de ondervraagden geeft aan een eigen kantoor te hebben.

freelance freek., nieuws, als je buitenshuis werkt, waar werk je dan?

Remco Boelens, directeur HNK, herkent zich in deze trend: “Zzp’ers zoeken steeds vaker een alternatief voor het thuiswerken. Horecagelegenheden worden hiervoor gebruikt, maar tegenwoordig ook steeds meer de flexwerklocaties. Hier werk je in een inspirerende, professionele omgeving met gelijkstemden en wordt er vaak onderling zaken gedaan. Overigens zien wij ook een vergelijkbare trend bij MKB en corporates. Deze organisaties stimuleren vaak werken in een professionele flexwerklocatie als alternatief voor het werken aan de keukentafel.”

Langer dan 5 jaar actief en hoogopgeleid

De meeste zzp’ers die buitenshuis werken, zijn langer dan 5 jaar actief. Het gaat hier om 73,2%. Hiervan is 17,9% tussen de 2 en 5 jaar actief en 9% is minder dan 2 jaar zelfstandig ondernemer. Uit het onderzoek blijkt ook dat hogeropgeleide zzp’ers vaker buitenshuis werken. Ruim drie kwart van de zzp’ers die weleens buitenshuis werken is hoogopgeleid.

(Leeftijds)verschil moet er zijn

Waar de zzp’er buitenshuis werkt verschilt sterk per leeftijdscategorie en ondernemersfase. 30,8% van de ondervraagden onder de 35 jaar werkt buitenshuis. 41,2% van de ondervraagden die minder dan 1 jaar actief zijn als zzp’er geeft ook aan buitenshuis te werken. In de laatste groep is werken in een horecagelegenheid populair. Zzp’ers ouder dan 65 jaar geven aan een eigen kantoor te hebben.

Voor het nieuwsbericht is gebruik gemaakt van de bron: ZZP Barometer, 20 juni 2017.

Wees een zzp’er zonder zorgen

Ik werk grotendeels op kantoor in Amsterdam. Maar ook ik vind het af en toe ook heerlijk om in een cafeetje te gaan werken. Er zijn genoeg leuke horecagelegenheden in Amsterdam! Met mijn dienstverlening kan jij heerlijk buitenshuis aan de slag en je richten op wat je echt leuk vind. Ik neem de administratie van je over. Benieuwd naar mijn dienstverlening? Neem dan contact met mij op.