Op tijd btw-aangifte doen: 3x tips

26 oktober 2018
geschreven door freek.

Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat 25% van de startende ondernemers een boete krijgt door het te laat indienen en/of betalen van de btw-aangifte. Dat wil je natuurlijk voorkomen! De eerstvolgende aangifte en betaling moeten uiterlijk 31 oktober binnen zijn. Heb jij alles al gereed? freek. heeft een aantal tips van de Belastingdienst voor je op een rijtje gezet.

Keep calm en schrijf het in je agenda

De Belastingdienst geeft daarom concrete tips en hulpmiddelen om startende ondernemers te helpen met hun belastingzaken. De eerste tip: zet de volgende deadline van je btw-kwartaalaangifte in je agenda.

Als zelfstandige heb je na de kwartaalafsluiting een maand om de btw-aangifte in te vullen en te betalen. Als je na het doen van deze aangifte erachter komt dat facturen of bonnetjes zijn blijven liggen, dan kan je correcties tot maximaal €1000,- meenemen in de volgende btw-aangifte. Bij een hoger bedrag kan je hiervoor een correctie insturen.

3x tips van de Belastingdienst

  • Geef je e-mailadres door via het ondernemersportaal van de Belastingdienst. Niets is vervelender dan klaar zitten om je aangifte te doen, en erachter te komen dat je je inloggegevens kwijt bent. Als je vooraf je e-mailadres hebt doorgegeven, stuurt de Belastingdienst je direct nieuwe inloggegevens.
  • Doe je btw-aangifte vroeg in de maand en plan je betaling via online bankieren aan het einde van de maand. Zo kun je lang over je eigen geld beschikken, zonder het risico op een te late betaling.
  • Zet de deadlines van de btw-aangifte in je agenda, inclusief herinneringen twee weken voor de deadlines. Of gebruik daarvoor de Btw Alert App. Je kunt ook je e-mailadres opgeven in het ondernemersportaal als je een herinnering wilt ontvangen.

Naheffingsaanslag: what to do?

De kwartaalaangiften en -betalingen moeten uiterlijk 31 oktober, 31 januari, 31 mei en 31 juli binnen zijn.  Toch een naheffingsaanslag. Wat nu? Voor ondernemers die toch te laat hun btw-aangifte hebben ingediend of betaald, heeft de Belastingdienst een checklist ontwikkeld waarmee ondernemers kunnen bepalen wat er moet gebeuren wanneer een naheffingsaanslag btw is ontvangen.

Voor dit artikel heeft freek. gebruikgemaakt van de volgende bron: Baaz, 25 oktober 2018.

Met freek. geen last van administratieve rompslomp

De dienstverlening van freek. maakt alles veel eenvoudiger. Hij neemt namelijk jouw administratie over. Jij hoeft alleen maar je gewerkte uren door te geven en freek. regelt de rest. Zo ontvang je op tijd je salaris. Nieuwsgierig geworden naar zijn dienstverlening? Neem contact met freek. op.