BSN in btw-nummers van zzp’ers. Mag dat?

15 juni 2017
geschreven door freek.

De Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt of de Belastingdienst een wettelijke grondslag heeft voor het verwerken van het burgerservicenummer (BSN) in btw-identificatienummers van zzp’ers. De aanleiding hiervoor is dat veel zzp’ers een verzoek hebben ingediend bij de AP om dit uit te zoeken.

Verzoek tot onderzoek

Deze verzoeken kwamen naar aanleiding van het bericht van de AP vorige maand, waarin ze duidelijk maakte dat organisaties burgerservicenummers op een juiste manier moeten gebruiken. Onder andere in reacties op het nieuwsbericht op Tweakers beklaagden zzp’ers zich over het feit dat hun burgerservicenummer eenvoudig te achterhalen is. Het BSN is namelijk integraal opgenomen in het btw-nummer, dat zzp’ers bekend moeten maken op bijvoorbeeld hun website en facturen. Naar potentiële klanten dus. Vorig jaar maakte de AP al bekend dat er veel vragen binnen kwamen over het gebruik van burgerservicenummers, bijvoorbeeld door bedrijven.

Mag dit?

Het burgerservicenummer is uniek en tot de persoon herleidbaar. Voor het gebruik daarvan gelden strenge regels. Als er niet op de juiste manier met het burgerservicenummer omgegaan wordt, brengt dit privacyrisico’s met zich mee. Denk aan misbruik van persoonsgegevens of identiteitsfraude.

De Autoriteit Persoonsgegevens maakt bekend dat er een onderzoek is ingesteld naar de werkwijze van de Belastingdienst. Wanneer er een uitspraak komt is nog niet bekend.

Voor het nieuwsbericht is gebruik gemaakt van de bron: Tweakers, 14 juni 2017.

Freelancen zonder KvK is mogelijk

Wil je graag als freelancer aan de slag, maar heb je geen zin in gedoe met btw-nummers? Dan is freek. de oplossing! Met de dienstverlening van freek. is een rechtsvorm, BTW-nummer en KvK-inschrijving niet nodig. Voor welke opdracht dan ook. Ga meteen aan de slag als freelancer, want freek. regelt al het papierwerk voor je. Neem voor meer informatie contact met freek. op.