Belemmering doorgroei zelfstandigen naar MKB

17 mei 2017
geschreven door freek.

Ook wel eens nagedacht om de stap te maken van zelfstandige naar een MKB-bedrijf? Stichting ZZP Nederland ziet hier kansen voor ons: meer werkgelegenheid als zelfstandigen kunnen doorgroeien naar het MKB. “Dan moet het nieuwe kabinet werkgeversrisico’s zoals loondoorbetaling bij ziekte wel drastisch verlagen,” vindt voorzitter Maarten Post.

Te hoge werkgeversverplichtingen

In de afgelopen jaren hebben te hoge werkgeversverplichtingen bij MKB-bedrijven gezorgd voor een groeiende uitstoot van werknemers. Met name de tweejarige loondoorbetaling bij ziekte heeft bij veel MKB-bedrijven voor veel problemen gezorgd. De economische groei van bedrijven bleef dan ook na de crisis nog stilstaan. Dus veel werkgelegenheid? Nee, helaas. Ook is deze kwestie voorgelegd bij de overheid. Wat gaan zij doen met de loondoorbetaling bij ziekte?

Daarnaast is het doorstromen van zelfstandigen naar MKB-bedrijven is de afgelopen jaren achtergebleven. Dit is volgens Stichting ZZP Nederland toe te rekenen aan te hoge werkgeversrisico’s. De stap voor zelfstandigen, die vanwege groeikansen personeel willen aannemen, wordt steeds groter en velen durven niet. Dit komt omdat er te veel risico’s en verplichtingen zijn. “Dat kan fatale gevolgen hebben voor het voortbestaan van het bedrijf ”, zegt Maarten Post. “Daardoor worden niet alle kansen op economische groei benut en blijft ook de werkgelegenheid achter”.

Belemmer niet, maar geef ruimte

Stichting ZZP Nederland ziet veel potentiële startende ondernemers die kunnen doorgroeien naar het MKB. De overheid moet daar dan wel de voorwaarden voor scheppen. “Dat doe je niet door ondernemers te belemmeren met loondoorbetaling bij ziekte van personeel, fiscale lastenverzwaring en opgelegde pensioenverplichtingen”, zegt Post. “Zelfstandige ondernemers moeten juist nu de ruimte krijgen om door te groeien, zodat er meer werkgelegenheid ontstaat. Sociale Partners zouden zich daar ook voor moeten inzetten, in plaats van voortdurend te kibbelen over de Werkloosheidswet, want dan is het kwaad al geschied.”

Voor het nieuwsbericht is gebruik gemaakt van de bron: Flexnieuws, Stichting ZZP Nederland – 16 mei 2017.

Bij de dienstverlening van freek. hoef jij je geen zorgen te maken over betalingen. Bij freek. ben je namelijk verzekerd, ook bij ziekte. Wil jij meer weten? Lees hier meer of neem contact met ons op!