Belastingdienst: stoppen met gebruik BSN in btw-nummer lukt niet voor 1 januari 2019

17 juli 2018
geschreven door freek.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën meldt dat het de Belastingdienst niet gaat lukken om vóór 1 januari 2019 te stoppen met het verwerken van het burgerservicenummer (BSN) in het btw-nummer van zzp’ers met een eenmanszaak. Dat meldt de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.

BSN in btw-nummer

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de Belastingdienst per 1 januari 2019 stopt met het gebruik van het persoonlijke BSN in btw-nummers. De staatssecretaris van Financiën zegt dat het de Belastingdienst niet lukt om zijn systemen voor die datum aan te passen. “Het onderzoeksrapport van de AP bevestigt de urgentie van het uitwerken van een nieuwe nummersystematiek. Deze zal echter niet voor de door de AP gecommuniceerde datum van 1 januari 2019 gerealiseerd kunnen worden.”

Snel en de AP gaan in gesprek om te onderzoeken of er ruimte bestaat voor een overgangsperiode. De staatssecretaris gaat ook een commissie samenstellen. Deze bestaat uit experts op het gebied van ICT, fiscaliteit en privacy. De commissie – die voor 1 september zal gaan starten – moet beoordelen of de inschatting van de Belastingdienst klopt.

Tussenoplossing: conversieservice

Een tussenoplossing in de vorm van een conversieservice wordt overwogen door de Belastingdienst. In deze tussenoplossing wordt het BSN nog wel gebruikt, maar alleen binnen de Belastingdienst. Extern zouden ondernemers dan een nieuw btw-identificatienummer krijgen, dat hun BSN niet bevat. De conversieservice zet het nieuwe nummer bij inkomend verkeer om naar het oude nummer, en bij uitgaand verkeer andersom.

De Belastingdienst rondt deze zomer een impactanalyse af van de mogelijke tussenoplossing. Snel waarschuwt alvast dat ook deze oplossing complex is: “Uit de tot nu toe verzamelde informatie komt echter naar voren dat ook deze variant tot grote complexiteit in de uitvoering zal leiden.”

Voor dit artikel heeft freek. gebruikgemaakt van de volgende bron: ZiPconomy, 17 juli 2018.