32 onmisbare tools voor freelancers

tools om meer te doen in minder tijd

Als je opdrachten gaat uitvoeren voor je klanten, dan is het belangrijk dat je je opdrachten goed en nauwkeurig uitvoert. Je wilt natuurlijk geen ontevreden klanten. Er zijn een heleboel tools voor freelancers die je kunnen helpen bij het opstellen van een realistische planning, verhogen van je productiviteit, eenvoudig in contact blijven met je klanten en, ook heel belangrijk, meer klanten bezorgen.

Ik (freek.), als ervaren freelancer heb een aantal onmisbare tools op een rijtje voor je gezet. Veel tools zijn gratis te gebruiken of tegen een kleine vergoeding. Hoe dan ook, de tools helpen jou optimaal je opdrachten te voltooien en nieuwe opdrachten te vinden. Wel zo slim. Zo houd je tijd over voor de leuke dingen.

Productiviteit

Met mijn dienstverlening freek. kun je het maximale uit je productiviteit halen omdat je gèèn facturen hoeft te sturen, betalingen te controleren of (omzet)belastingformulieren in te vullen. Daarmee bespaar jee kostbare tijd. De volgende tools zijn door mij geselecteerd en is een goede basis om je werkzaamheden efficiënt uit te voeren.

#01. Google Documenten

Google biedt iedereen geheel gratis hun alternatief aan voor het bekende (en dure) Microsoft Office pakket. Documenten, spreadsheets en presentaties maak je eenvoudig met Google Documenten.

#02. WriteRoom (mac) of Dark Room (windows)

Wil je ongestoord een document schrijven, dan zijn deze tools erg handig. Beiden tools bieden je namelijk een tekstverwerker zonder enige afleiding. Een blanco canvas met alleen het essentiële schrijfgerei. Vergeet niet om zelf je telefoon uit te schakelen voor een echte concentratieboost.

#03. Timi

Maandelijks lever je bij mijn dienstverlening freek. je gemaakte uren in. Om je uren zelf per project nauwkeurig in de gaten te houden raad ik Timi aan. Deze tool (ontwikkeld in Nederland) maakt urenregistratie gemakkelijk. Tegen een klein bedrag per maand houd jij vanaf nu al jouw uren netjes bij. Die lever je in zodat ik met mijn dienstverlening achter de facturen aan kan gaan en je salaris kan overmaken.

#04. Rescue Time

Als je je wel eens afvraagt ‘waar is de tijd gebleven’ dan biedt Rescue Time je interessante inzichten. Heb je bijvoorbeeld je tijd zitten verdoen op Facebook of heeft het onderzoek langer in beslag genomen dan gepland. Een eye-opener in veel gevallen, waar je aanzienlijk tijd mee kan besparen.

#05. dashlane

Je hoeft niet langer alle wachtwoorden te onthouden of, erger en onveilig, iedere keer hetzelfde wachtwoord te gebruiken. In deze tool sla je veilig alle wachtwoorden op voor alle websites, applicaties, alarmsystemen of kluizen.

Planning

Of je nu alleen of samen met de opdrachtgever aan een project werkt: een planning is altijd verstandig. Voor sommige mensen is het een ware kwaal, maar anderen doen niets liever dan punten van de planning afstrepen. Wat jouw voorkeur ook heeft, de onderstaande tools helpen bij jouw eigen werkwijze.

#06. Trello

Met Trello wordt je planning van je projecten overzichtelijke op (prik)borden weergegeven. Dit geeft je een goed overzicht wat je nog te doen staat. De verschillende taken van de planning zijn toe te kennen aan andere betrokkenen. Zo weet iedereen wat hem of haar te doen staat. Het gebruik van Trello is helemaal gratis en voor vele uiteenlopende doeleinden inzetbaar.

#07. Freedcamp

Heb je behoefte aan een meer uitgebreide planningtool, dan is Freecamp een goede keuze. Freecamp is het gratis alternatief voor Basecamp, wat door veel bedrijven gebruikt wordt. Freecamp biedt dezelfde functies. Zo kun je samenwerken met klanten, duidelijke taken verdelen onder deelnemers en, het belangrijkste, het overzicht bewaren en bewaken.

#08. Todoist

Meer gedaan krijgen in minder tijd, dat is wat Todoist mogelijk maakt. Als je graag lijstjes maakt, dan is dit de ideale tool voor jou. Eenvoudig kan er per project een lijstje worden gemaakt. Of het taken zijn of een herinnering, je kunt het in je lijstje zetten. Een persoonlijke favoriet van mij.

#09. NowDoThis

Ok, eenvoudiger dan dit gaat het niet worden. Je vult je lijstje in met taken en klikt op ‘ready‘. De eerste taak verschijnt nu op het scherm. Is de taak gedaan, dan klik je op ‘done‘. Hoppa, je volgende taak verschijnt op het scherm. Ideaal voor de minimalisten onder ons.

Communicatie

Een no-brainer; zonder communicatie, geen opdrachten. Logisch toch? Ik ben van het ‘over-communiceren‘, maar zonder dat het vervelend wordt of onoverzichtelijk. De belangrijkste tool hierbij is een goede betrouwbare e-mailclient. Soms is het heen-en-weer mailen niet effectief, daar heb ik mogelijke oplossingen voor.

#10. Outlook of Gmail

E-mail van Outlook of Gmail is niet alleen gratis en eenvoudig in gebruik, het is ook vertrouwd. Dat wil zeggen dat je e-mails niet snel in de spambox van je klant zullen belanden. Daarbij kun je bijlagen tot 10Mb versturen, wat genoeg moet zijn voor veel projecten. Wil je je eigen domeinnaam koppelen aan de e-maildiensten, dan is dit mogelijk tegen een klein maandbedrag.

#11. Slack

Het toppunt van communicatie en mijn favoriete tool van het moment. Overleggen (of kletsen) was nog nooit zo makkelijk. Met Slack heb je iedereen die betrokken is bij een project bij elkaar. In plaats van e-mails heen en weer sturen, kun je via Slack 1-op-1 of juist met iedereen tegelijk de voortgang bespreken. Even snel een vraag stellen of een relevant artikel delen; e-mail is niet meer nodig.

#15. Join.me

Met Join.me kun je snel en eenvoudig een ‘conference-call’ opzetten. Met de opdrachtgever om de virtuele tafel zitten om de voortgang door te nemen, geheel in het comfort van je eigen (werk)kamer. Het dragen van een broek blijft optioneel.

#16. SurveyMonkey of Typeform

Snel een mening peilen kan met behulp van deze tools. Zo verstuur je in een handomdraai professioneel ogende enquêtes. Handig om je eigen diensten tegen het licht te houden of om informatie te verzamelen voor je klant.

Marketing: eigen website of webshop

Nieuwe opdrachten komen niet vanzelf. Hoe groot of klein de opdracht ook is, met marketing kun je meer mensen bereiken. Een website helpt daarbij. Het is ook een perfecte plek om te laten zien wat je kan door bijvoorbeeld een portfolio bij te houden van je afgeronde opdrachten. Ik help je graag op weg. Met de volgende tools heb je in een handomdraai een professionele website in elkaar geklikt, tegen minimale kosten.

#17. Wix

Gratis een eigen geweldige website maken is makkelijker dan ooit. Je hebt geen technische vaardigheden nodig. Om online te gaan hoef je alleen maar een template te kiezen. Deze kun je gemakkelijk aanpassen met je eigen afbeeldingen, video’s en teksten.

#18. JouwWeb

Een geheel Nederlandstalig pakket, waarmee je in een paar klikken je eigen professionele website online hebt staan. Bonustip: kies voor het pro pakket. Daar krijg je gratis je eigen .nl domeinaam, wat extra professionaliteit uitstraalt.

#19. WordPress.com

Vind je een website te statisch, dan is een blog misschien meer wat voor jou. Schrijf het van je af, laat zien wat je kan en deel je opdrachten op je blog. Maar liefst 15% van alle websites draait op WordPress. Dit betekent veel keuze in templates, plugins en experts die je kunnen helpen. Direct beginnen met bloggen kan op jouwnaam.wordpress.com voor niks of voor een paar euro per maand op je eigen domeinnaam (aanrader).

Marketing: meer opdrachten

Heb je een eigen website dan wil je ook dat mensen deze bezoeken. Je harde werk mag getoond worden. De volgende tools helpen je aan meer bezoekers via de Google zoekresultaten of via social media. Overigens, de gemaakte kosten voor de ‘reclame’ kun je met mijn pakketten freek. feels great en freek. feels glorious als onkosten opgeven. Dan betaal ik je de onkosten weer terug via je salaris. Slim geregeld!

#20. Google AdWords

Met Google AdWords kun je adverteren in de zoekresultaten van Google. Je adverteert dan op zoekopdrachten die voor jou relevant zijn. Alleen bij die zoekopdrachten zal jouw advertentie getoond worden. Je betaald alleen per klik, dus voor een werkelijke bezoeker. De kosten per klik zijn afhankelijk van de concurrentie.

#21. Facebook advertenties

Via Facebook kun je gericht mensen benaderen met je advertentie. Op Facebook kun je jouw advertentie tonen aan mensen met een bepaalde leeftijd, geslacht of andere ingestelde zoals hobby’s en interesses. Zo zorg je er voor dat jouw diensten bij de juiste mensen onder de aandacht wordt gebracht.

#22. MailChimp

MailChimp is dè tool om snel en gemakkelijk nieuwsbrieven te versturen. Een hele effectieve methode om je klanten op de hoogte te houden. Helemaal gratis en professioneel. Ik zou niet meer zonder kunnen (heb jij je al ingeschreven voor de nieuwsbrief?).

#23. Hootsuite & Buffer

Social media is een belangrijk marketingmiddel, maar het kost veel tijd om te onderhouden. Met deze tools plan je toekomstige berichten in, zodat je profielen altijd activiteit tonen. Ook kun je meerdere accounts tegelijk beheren, wat ook weer kostbare tijd scheelt.

#24. Tweriod

Kijk, twitteren doen we allemaal. Maar om zeker te zijn dat jouw tweets opvallen helpt Tweriod. Na het analyseren van je account en je volgers, krijg je te zien wat de beste tijd is om tweets te versturen om het meeste op te vallen.

Ideeën & concepten

Nieuwe ideeën komen en gaan, maar het is goed als je een idee uitwerkt en dit op een manier te doen waarbij je volgende ochtend nog weet wat het idee was. Dan zie je vaak of het ècht een goed idee was. Ben jij net zo’n creatieveling als ik? Dan komen de volgende tools je zeker van pas.

#25. Mindmeister of XMind

Met deze tools kun je een idee eenvoudig uitwerken tot een mindmap. Het woord zegt het al; je brengt je gedachten in kaart. Hierdoor kun je je ideeën snel en uitvoerig uitwerken met het voordeel dat je het de volgende dag nog terug kan lezen.

#26 Pixlr.com of PicMonkey

Wil je snel een foto bewerken, maar heb je geen toegang tot het dure Adobe Photoshop pakket? Dan bieden deze tools een heel goed online (en gratis) alternatief. Alle basisfuncties zijn aanwezig evenals wat ‘hippe’ filters die je foto’s direct aantrekkelijker maken. Aanraders!

#27. Canva

Heb je snel een grafiekje nodig of andere ‘graphic’ die je presentatie net dat extraatje geeft? Met Canva kan dat! Je klikt in no-time een opvallende banner, header of afbeelding voor social media in elkaar. Basisgebruik is gratis maar heeft betaalde elementen.

#28. Balsamiq

Misschien niet een tool voor iedereen, maar als je een grove schets van een website, app of interface wilt maken dan is Balsamiq een slimme keuze. Door de vele beschikbare standaard elementen maak je snel een ‘mock-up’ van een interface. De eerste 30 dagen gratis te gebruiken, daarna tegen een klein bedrag per maand.

 #29. Prezi

Moet je presenteren of een spetterende presentatie in elkaar zetten, probeer dan eens Prezi. Dit is de opnieuw uitgevonden PowerPoint. Geen saaie ‘slide show’ meer, maar een dynamiek waar je je publiek mee boeit.

Opslag

Als laatste hebben we een aantal tools waar je je bestanden veilig kan opslaan en kan delen met je klanten. Geen bijlagen van honderden MB’s, maar simpelweg een link naar het bestand. Allemaal in de ‘cloud’ zodat het niet meer uitmaakt hoe groot je bestanden zijn.

#30. WeTransfer

De makkelijkste methode om bestanden te delen. Bestand selecteren, uploaden en de ontvangers invullen. De ontvangers ontvangen een unieke URL, die 7 dagen geldig is, waar zij het bestand kunnen downloaden. Bestanden tot maar liefst 100GB versturen is mogelijk.

#31. DropboxGoogle Drive of OneDrive

Bestanden opslaan in de ‘cloud’ heeft als voordeel dat de bestanden overal ter wereld beschikbaar zijn alsof het op je eigen harde schijf staat. Het is ook mogelijk bestanden en mappen te delen met anderen. Ideaal, en nog gratis ook.

#32. SlideShare

Geef je vaker presentaties, dan kun je met SlideShare eenvoudig de ‘slides’ delen met deelnemers en zelfs de hele wereld. Je presentaties zijn na het uploaden online te bekijken en handig te delen op social media. Zoek je nieuw publiek? Plaats hier dan je presentaties.

Zo, nu heb je 32 tools die je als freelancer verder helpen. Meer klanten, meer werk in minder tijd en vooral, meer plezier in je werk. Welke tools zijn voor jou onmisbaar? Laat het ons weten via @freelancefreek.

Zorgeloos ondernemen al vanaf €1,75

voordelen van freek.

Je behoudt de vrijheden van het zelfstandig ondernemerschap

Hoef je geen tijdrovende administratie meer uit te voeren

Je bent verzekerd voor WW, ZW en WIA

Is een rechtsvorm, BTW-nummer en KvK-inschrijving niet (meer) nodig

Zijn je volledige administratie en contracten 24/7 online inzichtelijk

Is pensioen opbouwen mogelijk (als jij dat wil)

Val je niet onder de Wet DBA en heb je geen last van lastige modelovereenkomsten

Doen wat je leuk vindt: volledig richten op het vinden en uitvoeren van opdrachten